Vizitați Clujul alături de un greeter!

Primul vizual Cluj Greeters

„Vezi și simte mai mult”, îndeamnă vizualul Cluj Greeters

Clujul a devenit al doilea oraș din România, după București, care se alătură rețelei mondiale de orașe care pot fi vizitate cu ajutorul unor greeteri. Greeteri sunt un fel de ghizi turistici informali, care oferă experiențe mai apropiate de viața de zi cu zi a localnicilor decât ghizii turistici „clasici”. Numele lor derivă din verbul englezesc „to greet” (a saluta/ a întâmpina).

Conceptul de greeteri s-a născut în 1992 şi a devenit foarte repede un succes, mai ales în Europa, unde se concentrează cam două treimi din cele circa 80 de orașe unde funcționează astfel de inițiative. (Pentru lista completă, consultați site-ul global, aici).

Cluj Greeters își propune să faciliteze interacțiunea dintre turiștii stăini și voluntari cu interese comune, organizând vizite de câteva ore pentru grupuri de până la șase persoane, se arată într-un comunicat de presă al inițiativei Cluj Greeters. Vizitele pot fi rezervate pe site-ul proiectului, clujgreeters.ro.

Greeterii sunt voluntari care își iubesc orașul într-atât, încât sunt dornici să-i împărtășească secretele turiștilor, arătându-le localurile cu cea mai bună mâncare și cea mai cool atmosferă, viața de noapte, cultura urbană, oamenii primitori, parcurile răcoroase și străduțele mai puțin cunoscute. Acoperind astfel atât locurile binecunoscute de ghidurile despre oraş cât şi legendele care n-au ajuns în acestea, dar merită menţionate.

– Comunicat de presă Cluj Greeters

„Proiectul este o inițiativă informală și non-profit, care vrea să le arate străinilor adevărata față a Clujului și oportunitățile pe care acesta le oferă. De multe ori turiștii se aleg doar cu ceea ce scrie în ghid, fără a avea posibilitatea să experimenteze Clujul autentic. De asemenea, oraşul are multe secrete pe care doar un om care trăieşte aici le cunoaşte, iar poveștile sunt cele pentru care orice turist merită să iubească Clujul”, se mai arată în comunicatul de presă.

Oana Nicoleta Both

Oana Nicoleta Both

cluj.travel i-a luat un interviu Oanei Nicoleta Both, fondatoarea Cluj Greeeters:

De unde a venit ideea Cluj Greeters?
Ideea a venit de la un voluntar Bucharest Greeters cu care eu am mai lucrat în alte proiecte. Domnișoara a iubit atât de mult Clujul și proiectul
din București încât a dorit să ne unească. Astfel s-a născut Cluj Greeters.

Cine face parte din echipă?
Din echipă momentan fac parte eu, sunt blogger (www.spi-oana.org) și voluntar de meserie, iar că asistent l-am luat pe un prieten care lucrează la Radio Transilvania. Așteptăm voluntari să ni se alăture să putem să creștem mari, nu doar online.

Care este scopul proiectului? Sperați să câștigați ceva din aceasta?
De subliniat faptul că este o treabă complet voluntară! Câștiguri or să fie, dar pe plan sufletesc (lucru care cred că o să conteze mult pentru fiecare persoană în parte). Scopul final este să atragem cât mai mulți turiști către oraș, să legăm prietenii între voluntari-turiști și – de ce nu – să facem oamenii să revină atât în Cluj, cât și din România.

Cum vedeți dezvoltarea inițiativei pe viitor?
Pe viitor, sperăm să se extindă în cât mai multe orașe din țara

Ați avut până acum clienți?
Proiectul s-a lansat doar ieri (9 decembrie 2014 – n.r.). Momentan avem un grup de turiști care s-au înscris pentru Sărbători, dar așteptăm și restul turiștilor curioși.

Ce locuri/experiențe inedite propuneți celor care apelează la voi?
Cele nepromovate. Străduțe mai retrase care au arhitectură superbă, baruri plăcute etc.

Plănuiți o colaborare cu instituții și/sau organizații private din sectorul turistic clujean?
Desigur, este pe lista

Ce te leagă de călătorii?
… eu nu călătoresc. Eu mă leg de proiecte, nu de călătorii.