Vezi spotul de promovare a P. N. Apuseni

În urmă cu trei ani făcea valuri știrea că Parcul Natural Apuseni a primit titlul de Destinație Europeană de Excelență, în cadrul proiectului EDEN, coordonat de Comisia Europeană.

În fiecare an, în cadrul EDEN – acronim pentru European Destinations of Excellence – se alege o tematică diferită a competiţiei, iar în etapa 2008-2009 aceasta a fost ariile protejate. Printre obiectivele selectate de Comisia Europeană pentru a fi promovate ca destinații de excelență s-a numărat atunci și Parcului Natural Apuseni. Ca urmare a acestei recunoașteri, parcul a beneficiat de două spoturi video de promovare realizate din fonduri UE, unul de un minut, celălalt, de trei minute, care însă au fost foarte slab mediatizate. Pe cel mai lung îl puteți viziona pe această pagină.

Parcul Natural Apuseni se întinde pe 757 kilometri pătrați, din care cea mai mare parte (40 la sută) se află pe teritoriul județului Cluj, restul situându-se în județele Bihor (32 la sută) și Alba (28 la sută). Chiar dacă cea mai mare parte a parcului se află pe teritoriul județului Cluj, sediul administrației ariei protejate se află în localitatea bihoreană Sudrigiu.

Zona a fost vizitată şi studiată încă de pe vremea Imperiului Austro-Ungar. Cele mai vechi trasee turistice din zonă, datând de prin anii 1900, au fost descrise şi marcate de către Czárán Gyula, un neobosit călător pe meleagurile Apusenilor.

Primele iniţiative în vederea constituirii unui parc în această zonă îi aparţin lui Emil Racoviţă, care a pledat pentru constituirea ariei protejate la primul Congres al Naturaliştilor din România, în 1928. Alte demersuri au fost făcute în anii 1950 si 1970, dar abia în 1990 a fost declarat parc național, și, ulterior, natural.

vezi și

Pagina oficială a Parcului Natural Apuseni
Pagina oficială a programului EDEN