Trei atracții „după colț”, lângă Miskolc

Miskolc este fără îndoială un oraș pe care dacă l-ai vizitat vei dori mereu să te întorci. Asta pentru că dincolo de farmecul orașului vechi, la doi pași de oraș se găsesc trei dintre cele mai apreciate obiective turistice din regiunea Ungaria de Nord.

Miskolctapolca, stațiune aflată în imediata vecinătate a orașului Miskolc. Zona plină de verdeață, cu vile cochete răspândite pe dealurile învecinate râului Hejő, este renumită îndeosebi prin Băile de Peșteră (Barlangfürdő) – unice în țară și renumite în întreaga Europă. Calitățile curative ale apelor termale de aici sunt cunoscute încă din secolul al XVI-lea. În 1934, Miskolctapolca a fost declarată stațiune de vacanță. Începând de atunci au fost făcute investiții majore de modernizare a bazinelor cu apă termală, ultima mare investiție fiind realizată între anii 2002-2005. Rezultatul investiției este spectaculos. Nicăieri în Europa nu mai există un loc asemănător, unde te poți bucura de apa termală cu efecte curative direct în galeriile unei peșteri naturale.

[stextbox id=”info” caption=”Informații utile” float=”true” width=”300″]Prețul unui bilet de intrare, pentru adulți, este de 1.950 forinți (cca 29 de lei); după ora 15.00, prețul unui bilet este de 1.500 forinți (cca 22 de lei). Băile sunt deschise tot timpul anului, programul fiind între 9.00-18.00 în perioada de iarnă-primăvară (până la 1 mai) și între 9.00-19.00, vara.[/stextbox]

Complexul dispune de patru piscine exterioare atât pentru copii cât și pentru adulți și de cinci piscine interioare având temperatura apei cuprinsă între 29 și 35 de grade C. De asemenea zona de wellness cuprinde saună, masaj, aquaterapie, băi cu nămol, masaj subacvatic etc. – toate pentru ca vizitatorul să se simtă răsfățat. Infrastructura aferentă unui complex balnear de patru stele este adecvată: există restaurante și baruri, garderobă, loc de depozitare a obiectelor personale. Terasele din exterior oferă specialități ungurești sau din bucătăria internațională. În apropierea complexului se află un parci. Lacul, cu insulă în mijloc, oferă posibilitatea practicării unor sporturi acvatice. Există de asemenea și o pistă de bob pe șină pentru amatorii de senzații tari. Tarifele diverselor tratamente pot fi consultate aici.

Parcul central al localității, dominat de siluetele maiestuoase a platanilor, oferă clipe de relaxare. Lacul care nu îngheață niciodată este refugiul perfect pentru rațe și lebede, pe mal existând automate care eliberează contra sumei de 100 de forinți (1,5 lei) hrană pentru acestea.

Cetatea Diósgyőr și bustul lui Ludovic cel Mare

Cetatea Diósgyőr și bustul lui Ludovic cel Mare

Diósgyőr, un cartier vestic al orașului Miskolc, aproape de intrarea în Parcul Național Bükk. Aici, între vile cochete se găsește una dintre cele mai spectaculoase cetăți medievale ale Ungariei. Cetatea Diósgyőr este o ruină din care se mai păstrează în stare destul de bună cele patru turnuri de colț, dar este o ruină bine conservată și întreținută, înscrisă în circuitul turistic. Perioada de glorie a cetății a fost în secolul al XIV-lea când regele Ungariei, Ludovic cel Mare din Casa de Anjou a construit un castel-cetate în stil gotic. Ludovic cel Mare  a fost fiul lui Carol Robert de Anjou, cel care a pierdut bătălia de la Posada din 1330 în fața lui Basarab I, domnul Țării Românești.

[stextbox id=”info” caption=”Informații utile” float=”true” width=”300″]Principalele festivaluri ce se vor desfășura la Diósgyőr în 2013 sunt:
– Jocurile renascentiste ale castelului (24-26 mai 2013)
– Festivalul internațional de folclor  – ediția a XVII-a (5-7 iulie 2013)
– Serile teatrului din cetate – ediția a XXII-a (2-14 august 2013)
– Festivalul jocurilor medievale – ediția a XIV-a (17-18 august 2013)[/stextbox]

După moartea lui Ludovic cel Mare, castelul a devenit darul de logodnă al reginelor, fiind denumit și „Castelul Reginei”. Chiar și soția regelui Matia Corvin, Beatrice de Aragon a moștenit castelul. Din magnificul castel de odinioară au rămas doar ruine, renovarea din anii 1980 se poate vedea și astăzi, unele din ceea ce odinioară erau ancadramente gotice ale porților sau nervurile în arc frânt ale cupolelor, fiind reconstituite din beton.

Cu toate acestea, cetatea atrage an de an mii de turiști, mai ales în timpul festivalurilor desfășurate aici. În cetate se poate intra doar cu ghid și la ore fixe, acesta fiind la dispoziția turiștilor indiferent de numărul lor. Prețul unui bilet este de 900 de forinți (13,5 lei), preț în care este inclusă vizita expoziției figurilor de ceară, vizita în monetăria amenajată într-unul din turnuri dar și vizitarea celorlalte săli. Muzeul figurilor de ceară amenajat în interiorul cetății constituie principala atracție. Sunt recreate scene din viața diverselor categorii sociale din secolul XIV, inclusiv scena în care  regele a acordat în 1369, orașului Kassa (Košice) prima stemă, atestată documentar, unui oraș din Europa. Un alt loc interesant al cetății este monetăria amplasată la baza unuia dintre turnuri. Aici, contra unei sume modice, de 100 sau 200 de forinți, în funcție de dimensiuni, poți să ai propria monedă cu efigiile unor regi ai Ungariei. Se poate urca în turn, la etajele acestuia sunt diverse exponate și planșe tematice. Odată ajuns sus, panorama asupra cetății și asupra orașului este una deosebită.

Lillafüred, Palota Hotel

Lillafüred, Palota Hotel

Lillafüred, una din cele mai frumoase și populare stațiuni montane ale Ungariei, situată în Parcul Național Bükk, pe râul Szinva. Stațiunea este accesibilă atât rutier, distanța din centrul orașului Miskolc fiind de doar 13,5 kilometri, dar și feroviar, prin intermediul trenului ce circulă pe ecartament îngust. Localitatea Lillafüred este recunoscută îndeosebi prin hotelul Palota, administrat de lanțul hotelier Hunguest. Hotelul a fost construit între anii 1927-1930 după schițele arhitectului Lux Kálmán care a vrut să redea atmosfera castelelor regelui Matia Corvin. Hotelul dispune de trei restaurante, denumite după cei mai îndrăgiți conducători ai Ungariei: Mátyás Király (Matia Corvin), Hunyadi János (Iancu de Hunedoara) și Nagy Lajos (Ludovic cel Mare).

Silueta renascentistă a castelului-hotel oglindită în apele lacului Hámori, grădinile terasate și cascada Szinva dar și peșterile aflate la mică distanță de hotel, toate crează o atmosferă aparte. În spatele hotelului Palota, râul Szinva se prăvălește la vale formând o cascadă spectaculoasă – cea mai mare cădere de apă din Ungaria. Cel mai bun loc de admirat cascada, este din sat, de lângă intrarea în peștera Anna. În zonă sunt trei peșteri, ce pot fi vizitate la ore fixe prestabilite cu ghid. Peștera Anna, de lângă cascadă, este renumită pentru formațiunile de travertin. Este interesant faptul că la un moment dat, traseul ghidat trece pe sub cascadă. În peșteră este amenajată și o mică capelă, uneori aici se oficiază și nunți.  Peștera Szent István este renumită pentru stalactitele și stalagmitele sale, iar în Peștera Szeleta s-au găsit pentru prima dată urme ale omului preistoric. Accesul în fiecare peșteră se face doar cu ghid, la ore fixe, prețul unui bilet fiind de 1000 forinți (15 lei).
[stextbox id=”info” caption=”Informații utile” float=”true” width=”300″]La 50 de metri de intrarea în peștera Anna, se află o cafenea cochetă (Ámor Kávézó és Fagyizó). Atmosfera intimă, fotografiile vechi expuse pe pereți  și imaginea cascadei Szinva și a hotelului Palota sunt suficiente motive pentru a vă opri preț de câteva minute. Peste drum, Pensiunea Ámor (Ámor Vendégház) oferă cazare la prețul de 3.500 forinți (52,5 lei) de persoană pe noapte. [/stextbox]Este de remarcat patriotismul ungurilor, care au ținut să marcheze printr-o placă comemorativă, vizitarea peșterii Anna de către Petőfi Sándor, la 8 august 1847. Lacul artificial Hámori, rezultat din îndiguirea râurilor Szinva și Garadna, este locul preferat al iubitorilor sporturilor nautice. Toată vara, lacul este brăzdat de bărcuțe și hidrobiciclete, ce se pot închiria de la debarcaderul situat pe malul dinspre stațiune. La câteva sute de metri mai sus de hotelul Palota, un minunat parc oferă turiștilor clipe de relaxare pe malul râului Szinva. Gara Lillafüred în care oprește trenul (mocănița) ce circulă pe ecartament îngust, arată ca o gară în toată regula, cu peroane și casă de bilete. Lillafüred este doar una dintre gările liniei care leagă Miskolc-ul de zona Garadna. Linia pătrunde adânc în masivul Bükk, urmând un traseu spectaculos, presărat de tunele și viaducte. Traseul lung de 14 kilometri, între strada Dorottya din Miskolc și mica așezare Garadna, poate fi parcurs într-o oră. Prețul unui bilet este de 700 de forinți (10,5 lei).