Șapte pași pe urmele Regelui Matia, la Cluj

Harta traseului. Click pe fiecare obiectiv pentru o scurtă descriere

Duminică, 23 februarie, se împlinesc 571 de ani de când la Cluj, în hanul pe care îl ținea un localnic înstărit, s-a născut Matia Corvin, fiul lui Ioan (Iancu) de Hunedoara, cel care avea să devină unul dintre cei mai străluciți regi renascentiști ai Europei.

Este interesant de spus că Matia Corvin s-a născut, de jure, într-un sat, deoarece Clujul își pierduse privilegiile de oraș în 1437, pentru că a susținut Răscoala de la Bobâlna. Abia în 1444, Clujul și-a recăpătat privilegiile de oraș.

De ziua marelui rege născut în satul Cluj, vă propunem un traseu turistic care are ca jaloane acele clădiri clujene care se leagă prin istorie sau prin legendă de personalitatea lui Matia. Traseul a fost realizat cu sprijinul directorului Muzeului de Etnografie al Transilvaniei, istoricul Tudor Sălăgean, și al managerul agenției de turism City Tours&Events, Traian Almășan.

Pasul 1. Casa Matia. Casa în care, potrivit tradiției, s-a născut viitorul rege se află acum în proprietatea Universității de Artă și Design și nu este introdusă în circuitul turistic. În 1443, aici funcționa hanul orașului, aflat în proprietatea unui târgoveț înstărit, pe nume Iacob Mehffy. Conform celor scrise de cronicarul Gáspár Heltai, Elisabeta, mama lui Matia, se afla în trecere prin Cluj, când l-a născut pe viitorul rege. Această variantă este privită însă cu rezerve de mai mulți istorici, având în vedere că Elisabeta a rămas la Cluj încă o bună perioadă. Cea mai veche parte a clădirii, partea gotică, care exista și în timpul lui Matia, este cea corespunzătoare porţii și ferestrei din stânga intrării. Legenda spune că tocmai în camera din spatele acestei ferestre s-a născut viitorul rege. Această încăpere a fost marcată, în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, cu o inscripție în latină care nu s-a păstrat decât într-o transcriere din anul 1758. Tradusă, aceasta sună așa: „Matia, de bună amintire, prin grația divină rege al Ungariei, Boemiei, Dalmației și Croației, fiul răposatului domn Ioan de Hunedoara, născut aici, în aceasta încapere (…) și-a servit patria cu credință și a domnit cu fericire până la sfarșitul vietii sale”. Trei tăblițe de fier montate pe fațada clădirii amintesc același lucru. [Detalii aici]

Pasul 2. Biserica și Mănăstirea Franciscanilor. Continuați pe străduța pietonală din dreapta Casei Matia, până în Piața Muzeului, unde se găsește Biserica Franciscanilor, cea mai veche din oraș. La vremea respectivă, în 1443, edificiul se afla în custodia Ordinului Dominicanilor. Cu sprijinul tatălui lui Matia, Ioan de Hunedoara, vechea biserică a fost lărgită şi lângă ea a fost ridicată o mănăstire dominicană. Era de asemenea, o biserică mai apropiată de nobilime decît Biserica Sfântul Mihail, care era o biserică parohială, a întregului oraș, așa că unii istorici sunt de părere că aici a fost botezat Matia. De asemenea, se pare că Matia ar fi studiat la școala mănăstirească a dominicanilor, lipită de biserică. Este probabil însă doar o altă legendă clujeană legată de regele Matia. [Detalii aici]

Casa matia

Casa Matia

Pasul 3. Biserica Sfântul Mihail. De la Biserica Franciscanilor urmați străduța din dreapta acesteia până pe strada Regele Ferdinand, apoi faceți dreapta până la intersecția care dă în Piața Unirii. Aici se află Biserica Sfântul Mihail, unde, potrivit tradiției, a fost botezat Matia Corvin. Viitorul rege a primit acest nume de botez după Apostolul Matia (Matthias, în latină), cel care era sărbătorit pe atunci de Biserica Catolică în 24 februarie, adică în prima zi de după ziua de naștere a viitorului rege. După reformarea calendarului roman universal în 1965, sfântul el este sărbătorit pe 14 mai, mai puțin în țările de de limbă germană, unde sărbătoarea a rămas pe 24 februarie. Fiind un nume puțin răspândit în lumea românească, acesta a fost adaptat în română sub forma „Matei”, care este și acum mai folosită decât numele corect. Revenind la Biserica Sfântul Mihail, aceasta era cea mai mare biserică a orașului, a cărei construcție fusese finalizată nu cu multă vreme în urmă, după aproape 150 de ani de lucrări. [Detalii aici]

Pasul 4. Grupul statuar Matia Corvin. Se află tot în Piața Unirii și a fost dezvelit în 1902, fiind opera sculptorului Fadrusz Janos. Macheta monumentului a câștigat un premiu la Expoziția Mondială de la Paris din anul 1900. Monumentul este compus dintr-o statuie ecvestră a regelui, în fața căreia sunt plasate următoarele patru statui (de la stânga la dreapta): Blasiu Magyar (Balázs Magyar), conducătorul „Armatei Negre”, un faimos contingent de mercenari în slujba lui Matia, Paul Chinezu (Kinizsi Pál), comite de Timiș și general al lui Matia, Ștefan Zapolya (Szapolyai István), palatin al Ungariei, și Ștefan Báthory, voievod al Transilvaniei. Monumentul a fost restaurat în perioada 2010-2011. Plăcuțelor instalate pe monument sau pe postamentul acestuia au fost prilej de tensiuni între politicienii români și maghiari, în repetate rânduri.

Pasul 5. Casa Aurarilor. Din Piața Unirii mergeți pe Bulevardul Eroilor, până în drept cu Biserica Minoriților. Aici, faceți dreapta pe strada Hermann Oberth, pâna la prima intersecție, unde, pe colțul din stânga, se află Casa Aurarului. Legenda spune că aceasta a fost casa unde regele Matia Corvin, aflat incognito în orașul natal, a fost silit să care lemne de foc pentru un potentat al vremii. După ce a scăpat de corvoadă, regele s-a întors în oraș și l-a pedepsit pe cel care l-a nedreptățit. Povestea nu poate fi însă adevărată, deoarece casa actuală a fost construită mai târziu cu două secole. Este însă posibil ca întâmplarea să fi avut loc în casa care a precedat actualul edificiu, de unde și numele medieval al actualei străzi Brătianu, pe care se află casa – „Ulița Regelui”. Casa care se vede în ziua de astăzi a fost construită între anii 1724-1725. Este cea mai bine păstrate casă în stilul Renașterii târzii din oraș și a aparținut aurarului Ujhelyi Gabor, care își avea aici și atelierul. Pe ancadramentele ferestrelor de la parter au fost sculptate potire, dar şi iniţialele U.G. şi Sz.A, după numele meşterului şi al soţiei sale, Szolosi Anna.

Amvonul Bisericii Reformate de pe str. Kogălniceanu

Amvonul Bisericii Reformate de pe str. Kogălniceanu

Pasul 6.Biserica Reformată de pe strada Kogălniceanu. Continuați pe micuța stradă Oberth până la următoarea intersecție, apoi faceți stânga, până la Biserica Reformată. Acesta este cel mai important edificiu din oraș care se leagă de numele lui Matia. Astfel, în 1486, regele transmite orașului prin intermediul voievodului Transilvaniei, Ștefan Báthory, dorința ridicării unei mănăstiri franciscane în orașul natal. Fiindcă lucrurile se tărăganau, regele revine, în 1487, cu un document în care poruncește conducerii oraşului Cluj să sprijine începerea lucrărilor de construcţie și să desemneze două persoane care să stea la dispoziţia călugărilor în acest sens. În 1490, regele intervine din nou, cu puțin timp înainte de moarte, cu ordine clare privind finanțarea construcției și organizarea șantierului, transmise administratorului minelor de sare din Transilvania. Trebuie spus că venitul din exploatarea sării era un venit direct al vistieriei regale. În această scrisoare, Matia îl desemnează ca şef al construcţiilor pe călugărul Ioan, trimis pe șantier împreună cu o echipă de călugări constructori. Regele a ordonat ca toate costurile şantierului să fie suportate de vistieria regală, ele fiind plătite în cuburi de sare provenite din ocnele de la Turda şi Sic. De asemenea, a ordonat ca pentru călugării constructori să fie ridicate chilii de lemn. Construcţia bisericii a continuat şi după moartea regelui, biserica fiind terminată în anul 1516. Abandonată și devastată în timpul Reformei, edificiul a intrat în 1622 în proprietatea comunităţii calvine din Cluj. 

Pasul 7. Turnul Croitorilor. Îl găsiți în spatele Bisericii Reformate de pe Kogălniceanu. Este cel mai bine păstrat turn din incinta fortificată a orașului medieval. Prima sa atestare documentară datează din 1475, adică din perioada de vârf a domniei regelui Matia, semnificând, după unii istorici, data la care s-a finalizat zidul medieval al orașului. Turnul Croitorilor a fost construit său întărit în 1475, pentru a asigura apărarea orașului în zona cea mai expusă atacurilor. Cheltuiala cu ridicarea sa a fost mai ușor de suportat de oraș, după ce același rege a donat Clujului important târg Cojocna, în 1470.

[stextbox id=”info” caption=”Nu există un muzeu memorial”]În momentul de față figura regelui Matia Corvin nu este valorificată din punct de vedere turistic în Cluj-Napoca decât de antreprenori privați. Deși în prima jumătate a secolului trecut a existat un mic muzeu memorial, acesta a rămas o amintire. „Matia Corvin a fost o personalitate istorică extraordinară, el fiind cel mai important și mai bine cunoscut clujean din istorie. Clujul păstrează numeroase monumente legate de personalitatea sa, și încă un număr de obiective legate de legenda sa. Clădirea în care s-a născut Matia este un monument important al acestui oraș, iar tradiția istorică păstrează chiar și localizarea, în această casă, a încăperii în care s-a născut acesta. În anul 1902, în această clădire a fost amenajat un mic muzeu dedicat marelui rege, muzeu care, din păcate, a fost desființat la mijlocul secolului trecut. Cred că Matia Corvin ar merita cu prisosință redeschiderea acestui punct muzeal, cu atât mai mult cu cât, prin aceasta, s-ar realiza și o mai bună punere în valoare a monumentului ca atare”, spune directorul Muzeului de Etnografie al Transilvaniei, Tudor Sălăgean, autorul mai multor cărți legate de istoria Clujului. Nicio autoritate are în plan amenajarea unui astfel de obiectiv turistic.[/stextbox]