Un tren care străbate Transilvania, nominalizat la Oscarurile în turism

Un tren de lux care străbate și Transilvania este nominalizat la categoria „Cel mai bun tren de lux” din Europa, la ediția din acest an a World Travel Awards, echivalentul Oscarurilor în industria de turism.

Trenul este operat din 2008 de compania britanică Danube Express și circulă sub numele „Transylvania East” pe traseul Budapesta – Kecskemet – Sighișoara – Brașov – Veliko Târnovo – Kazanlak – Istanbul  și sub numele „Transylvania West” pe ruta inversă, dinspre Istanbul spre Budapesta.

Prețul unui compartiment twin este de 2790 de lire sterline (3475 de euro) de persoană sau de 3990 de lire sterline (4970 de euro), pentru single.  O călătorie de la Budapesta la Istanbul cu acest tren durează trei zile.

Fiecare vagon de dormit al trenului are doar cinci compartimente de lux, fiecare cu propria sa baie cu duș. Designul camerelor este menit să combine tehnologia modernă cu „ambianța unei epoci apuse, când eleganța și stilul era elementele de bază ale călătoritului”, se arată în descrierea oficială a trenului.

Trenul de lux, fotografiat pe un viaduct

Garnitura are și un vagon-lounge și unul restaurant. Mesele servite aici sunt în ton cu ambianța de lux: „Medalioane de porc în crustă de ierburi, cu cartofi gratinați Dauphinois, asparagus la abur și sos pesto de trufe” sau „Clătite umplute cu păstrăv afumat pe pat de salată de ierburi”.

În Transilvania, trenul oprește la Sighișoara și Brașov. În primul oraș, turiștilor li se face un tur ghidat care include principalele obiective turistice. „Orașul le este prezentat ca unul dintre cele mai bine conservate orașe medievale fortificate din Europa și scoatem în evidență casele orășenilor și bisericile care îi flanchează străzile pietruite”, a declarat pentru cluj.travel Julia Spence, consultatnt PR al companiei. După oprirea la Sighișoara, pasagerii iau masa de prânz în tren, pe ruta spre Brașov. „În Brașov, le oferim călătorilor un tur ghidat al Castelului Bran. Dacă rămâne timp după turul castelului, clienții au parte de câteva ore petrecute în Brașov”, mai spune Julia Spence.

Unul dintre compartimentele de lux

Potrivit acesteia, compania a avut parte de un feedback pozitiv la adresa României din partea turiștilor. „Majoritatea o consideră fascinantă”, a precizat Julia Spence. Totuși, deocamdată, compania nu intenționează să includă și alte orașe din România în traseul trenului.

La categoria „Cel mai bun tren de lux” mai sunt nominalizate șase alte garnituri feroviare, printre care transsiberianul „Vulturul de Aur” sau Venice-Simplon Orient Expres.  Câștigătorul va fi anunțat pe 6 octombrie, într-o gală ce va avea loc la hotelul Conrad Algarve din Quinta do Lago, Portugalia.

Ultima călătorie din acest an cu Transylvania East este programată să înceapă în 19 septembrie, iar cu Transylvania West, în 22 septembrie. Mai multe detalii pe www.danube-express.com