St. Petersburg, Praga și Dubrovnik – vedetele Europei Centrale și de Est

Sankt Petersburg

Sankt Petersburg, noua destinație trendy din Europa de Est/ Foto: Flickr

La peste două decenii după căderea Cortinei de Fier, Rusia, Croația și Cehia sunt marile puteri ale turismului în spațiul fostului bloc comunist. Cel puțin asta reiese dintr-o analiză a nominalizărilor din acest an la World Travel Awards Europa, echivalentul Oscarurilor în turism. Cu toate acestea, țările din „Noua Europă” sunt foarte departe de statele din vestul continentului, care domină net toate cele 59 de categorii ale premiilor.

Conform unei numărători făcute de cluj.travel, Rusia contabilizează 18 nominalizări, Croația, 12, iar Cehia, 9. Restul țărilor ex-socialiste se află la mare distanță, niciuna nereușind să acumuleze mai mult de trei nominalizări. România nici măcar nu figurează în acest clasament, fiind, alături de Slovenia, Moldova, Letonia, Armenia, Serbia și Macedonia, printre țările absente la nominalizări. Totuși, un produs turistic care are legătură cu România se numără printre posibilii laureați. Este vorba de un tren de lux care tranzitează România, operat însă de o companie britanică. Citește aici detalii.

În timp ce România nu a prins nicio nominalizare, unii din vecinii noștri s-au descurcat mai bine. Astfel, Ungaria a fost nominalizată pentru „Cel mai bun hotel business de lux” (Hotel Corinthia, Budapesta), Ucraina pentru „Cel mai bun hotel” (Donbass Palace din Donețk) și „Cel mai bun hotel nou” (Fairmont Grand Hotel, Kiev). Bulgarii au fost nominalizați de două ori pentru „Cea mai bună stațiune de golf” (Lighthouse și Thracian Cliffs), dar și pentru „Cel mai bun hotel wellness” (Hotel Yastrebets).
Vezi aici cum comentează absența României de pe lista de nominalizări directorul Eximtur, Lucia Morariu și prezentatorul emisunii „Bazar”, Răzvan Marc.

Praga

Praga, destinația de top a Europei Centrale

La nivel de orașe, vedetele sunt Sankt Petersburg, Praga, Moscova și Dubrovnik, cu câte șase nominalizări. În rest, cu excepția Splitului, niciun oraș din fostul spațiu comunist nu a primit mai mult de o nominalizare.

Sankt Petersburg este nominalizat la categoriile „Cea mai  bună destinație City Break”, „Cea mai bună destinație de croazieră”, „Cel mai bun port de croazieră”, „Cea mai bună destinație”, „Cel mai bun hotel” (Hotel Grand Europe) și „Cel mai bun apartament prezidențial” (Grand Hotel Europe, Presidential Suite).

Praga este nominalizată pentru „Cea mai bună destinație City Break”,  „Cea mai bună destinație”, „Cel mai bun hotel de business” (Boscolo Carlo IV), „Cel mai bun hotel urban” (Boscolo Carlo IV) și de două ori pentru „Cel mai bun hotel boutique” (Hotel Adria și Hotel Josef).

Dubrovnik

Portul din Dubrovnik, una dintre cele mai bune destinații de croazieră

Dubrovnik a primit la fel de multe nominalizări ca și Sankt Petersburg și Praga, dar patru dintre acestea aparțin de fapt unui complex turistic de lux. Orașul de pe coasta dalmată este menționat la premiile pentru „Cea mai bună destinație de croazieră”, „Cea mai bună destinație”, „Cel mai bun hotel” (Dubrovnik Palace Hotel), „Cel mai bun hotel de conferințe” (Dubrovnik Palace Hotel), „Cel mai bun apartament prezidențial” (Dubrovnik Palace Hotel) și „Cea mai bună stațiune” (Dubrovnik Palace Hotel).

Moscova se detașează ca un paradis al turismului de business, figurând de două ori în dreptul categoriei „Cel mai bun hotel business” (Hotel Baltschug Kempinski și Swissotel Krasnye Holmy) și tot de două ori la categoria „Cel mai bun hotel business de lux”( Hotel Baltschug Kempinski și Hotel Radisson Royal) dar este nominalizată și pentru cel mai bun hotel urban (Swissotel Krasnye Holmy) și „Cea mai bună destinație City Break”.

Câștigătorii vor fi anunțați pe 6 octombrie, într-o gală ce va avea loc la hotelul Conrad Algarve din Quinta do Lago, Portugalia.

Vezi aici lista completă cu nominalizările la World Travel Awards.