Splendoare în apă: floarea Nufărului de Amazon de la Grădina Botanică

Nufărul de Amazon (Victoria cruziana) este una dintre „vedetele” Grădinii Botanice din Cluj-Napoca. În această perioadă, gigantica plantă – frunzele pot ajunge la doi metri în diametru – este în perioada de maximă dezvoltare, oferind un spectacol al naturii din jungla sud-americană, la numai doi pași de centrul orașului.

De exemplu, joi seară, unul dintre bobocii plantei a înflorit, întinzându-și petalele pe o lungime totală de aproape 30 de centimetri. Peste noapte, floarea s-a închis, pentru a se redeschide de dimineață, dar nu la amploarea de dinainte.

„Ciclul de înflorire este scurt. Bobocul se deschide seara și, peste noapte, se închide. După ce se redeschide, dimineața, el începe să se coloreze. Din alb imaculat devine, treptat, roz, și, tot treptat, se închide”, explică Adriana Berceanu, laborant la serele Grădinii Botanice. Ciclul de înflorire durează până în a doua seară, când bobocul se închide și se retrage sub apă, unde se formează fructul, mai explică laboranta.

În această perioadă a anului, până la finele lunii august, Nufărul de Amazon din Grădina Botanică Cluj-Napoca atinge dimensiunile maxime, atât ale florilor cât și ale frunzelor. „Sfătuim turiștii să se bucure de această minune a naturii și să vină să vadă Nufărul de Amazon acum, când este la maxim, deoarece după sfârșitul lunii august, atât florile cât și frunzele vor avea dimensiuni mai mici. Deci, acum e cel mai bun moment pentru a fi admirat”, mai spune Adriana Berceanu.

Frunzele Nufărului de Amazon pot susține o greutate de până la 20 kg

Deși efemera floare de nufăr nu trăiește decât în jur de 24 de ore, vizitatorii nu au de ce să fie îngrijorați deoarece, pe perioada verii, o floare de nufăr se naște tot la 2-3 zile.

Nufărul de Amazon este semănat în fiecare an, la sfârșit de ianuarie, de angajații Grădinii Botanice. Planta apare în aprilie și moare la sfârșitul lui noiembrie. Apa în care crește este menținută la o temperatură constantă de 28-30 de grade Celsius. Frunzele acestui tip de nufăr pot susține o greutate de până la 20 de kilograme. De altfel, la intrarea în sera unde se află planta se găsesc fotografii cu copii ai angajaților grădinii, așezați pe frunzele de nufăr.

Pentru a vă asigura din timp că planta este înflorită în ziua în care doriți să vizitați grădina, contactați telefonic instituția, la tel. 0264.592.152. Taxa de intrare este de 5 lei, iar posesorii de aparate foto mai plătesc o taxă, de 30 de lei.