Singurul muzeu de speologie din țară, închis până la noi ordine

Muzeul de Speologie „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, amenajat în temnița medievală a orașului Cluj, este nevizitabil, pentru o perioadă nedeterminată de timp. De vină este în principal starea precară de conservare a imobilului.

Poarta care dă spre muzeu este legată cu lanț

Accesul în muzeu se făcea, până la închiderea acestuia, din strada Sextil Pușcariu, printr-un gang. În vara anului 2010, co-proprietarul imobilului, o persoană privată, a blocat accesul în acest tunel, din rațiuni de securitate. „Omul ne-a spus că, în caz că i se întâmplă cuiva, ceva, din cauza stării avansate de degradare a clădirii, este și el responsabil pentru asta și nu vrea să își asume un asemenea risc”, a declarat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca. Potrivit acesteia, Primăria a făcut o plângere împotriva măsurii luate de co-proprietar, dar solicitarea nu a fost încă soluționată de instanțe.

Calea principală de acces spre muzeu, cea dinspre Piața Unirii, prin curtea imobilului de la nr. 27, este impracticabilă, tot din cauza stării de degradare a imobilului. Prin urmare, pâna la soluționarea în instanță a plângerii Primăriei, muzeul va rămâne închis. „Ideea este că, și după ce vom câștiga, dacă vom câștiga, în instanță, acolo trebuie începută o mare lucrare de restaurare, pentru a asigura un acces sigur și optim pentru public”, a mai spus Oana Buzatu.

Orizontul de așteptare pentru pronunțarea unui verdict este greu de estimat, a precizat purtătorul de cuvânt al primăriei. Prin urmare, în acest moment este imposibil de spus când muzeul va reintra în circuitul turistic.

Muzeul de Speologie „Emil Racoviță” a fost înființat în anul 1998 și este singurul din țară dedicat științei peșterii și savantului care a întemeiat biospeologia și primul institut de speologie din lume – cel de la Cluj. Muzeul, administrat de Primăria Cluj-Napoca, putea fi vizitat gratuit, aici fiind expuse piese precum un caiet de notițe al lui Racoviță, din perioada în care era student la Sorbona, microscopul „Zeiss” pe care l-a folosit în timpul expediției antarctice cu nava „Belgica” etc. Muzeul a fost amenajat în fosta închisoare medievală a orașului. Aceasta funcționa în singurul turn care mai supraviețuiește din prima incintă fortificată a Clujului.