Salina Turda, prima dintre cele șapte „minuni” ale României

Salina Turda / Turda Salt Mine, Romania

Salina Turda/ Foto: Flickr

Blogul Imperator Travel a anunțat rezultatele sondajului „Cele șapte minuni ale României”, desfășurat pe perioada lunii iunie, la care au participat peste 4.000 de persoane. Cele șapte obiective votate de cititorii blogului sunt (în ordine alfabetică):

Castelul Bran
Castelul Huniazilor
Cimitirul Vesel de la Săpânța
Castelul Peleș
Transfăgărășanul
Salina Turda
Mănăstirea Voroneț

De menționat că Salina Turda a fost cea mai votată dintre toate minunile. Autorul blogului explică de ce: „Pentru că presa online din Turda și Cluj s-a mobilizat și a făcut lobby ca clujenii să-și voteze minunea… și, după cum îi știu eu pe clujeni (…) cu o puternică mândrie locală, s-au mobilizat cu mic, cu mare și au votat Turda. Este un lucru rău care distorsionează rezultatele? Eu zic că nu… un monument este o minune atunci când și cei care locuiesc acolo se mândresc cu el și îl susțin, iar clujenii au făcut asta. Bravo lor!”. [Vezi aici textul integral]

Salina Turda a devenit un reper turistic după ce a fost reamenajată printr-un proiect european în valoare totală de 5,8 milioane de euro. Lucrările au fost finalizate în ianuarie 2010. În primul an după redeschidere, salina a fost vizitată de 400.000 de turiști.