INSTATRIP Roma, Caput Mundi

Cupolele Bisericii Santa Maria di Loreto și Columna lui Traian, văzute de lângă monumentul în cinstea regelui Vittorio Emanuelle II

Cupolele Bisericii Santa Maria di Loreto și Columna lui Traian, văzute de lângă monumentul în cinstea regelui Vittorio Emanuelle II

Roma Caput Mundi, Roma Capitala Lumii, – o expresie latină care rezumă laconic incomparabilă măreție a Cetății Eterne. Atunci când vine vorba să descrii orașul care probabil a influențat cel mai mult lumea, superlativele au secat de sute de ani.

Opulența de monumente a Romei este atât de nedreaptă cu alte orașe, încât o intersecție (Quattro Fontane) cu patru fântâni renascentiste minunate trece aproape nebăgată de seamă de turiști. Chiar și într-o metropolă de talia Vienei, ar fi fost printre cele mai semnificative locuri din oraș. Pe la periferiile continentului, ar fi fost mândria oricărei capitale. Dar, la Roma, e doar un pic mai mult decât oricare altă intersecție.

  • Articolul integrează fotografii publicate pe contul de Instagram al cluj.travel, pe care îl puteți urmări aici.

Așadar, ce s-ar putea scrie în plus față de ce s-a scris deja despre Roma turistică? Prea puține. Iată, în loc, câteva imagini:

Una dintre cele patru fântâni care decorează intersecția Quattro Fontane o reprezintă pe zeița Diana. Ansamblul de monumente a fost comandat de Papa Sixt al V-lea și realizat în stil renascentist târziu între 1588 și 1593. Fântâna Dianei a fost proiectată de Pietro da Cortona.

Ready, steady, go! #travel #ig_italy #Roma #italia #Rome #italy #instratravel #in_europe #lovetheworld A photo posted by cluj.travel (@cluj.travel) on


O altă intersecție irepetabilă, cea care dă spre podul Sant Angelo. În stânga imaginii, Sfântul Petru, în fundal, Castelul San Angelo. Edificiul a fost inițial mausoleul împăratului Hadrian, dar a devenit, în Evul Mediu, o fortăreață papală. Podul care trece peste Tibru spre castel este decorat cu statuile a zece îngeri.

Vedete în zeci de filme turnate la Roma, Scările Spaniole sunt sufocate de propriul succes. Mii de turiști se înghesuie zi de zi, oră de oră, să se odihnească pe ele. Din cauza numărului mare de vizitatori, scările nici nu se mai prea văd. Biserica din fundal, Trinita dei Monti, este în restaurare, și, până la încheierea lucrărilor, Amy Adams zâmbește dintr-o reclamă pentru Max Mara.


Columna din Piața Santa Maria Maggiore este unul dintre primele monumente publice ridicate în onoarea Fecioarei Maria, ca protectoare de ciumă, în 1614. Ea a servit ca model pentru zeci de asemenea coloane, instalate în aproape toate orașele din Europa Occidentală și Centrală din perioada barocă. La Cluj, un asemenea monument se găsește în spatele Bisericii Sf. Petru din cartierul Mărăști.

He’s alive! #vatican #roma #Rome #travel #traveler #instratravel #ig_italy #italy #italia #in_europe #swissguard

A photo posted by cluj.travel (@cluj.travel) on

Înarmat cu o halebardă, un ostaș din Garda Elvețiană stă smirnă, la poarta de acces spre Vatican din stânga Bazilicii Sfântul Petru. Uniformele viu colorate, din perioada Renașterii, îi fac pe gardienii Papei să iasă în evidență oriunde își fac simțită prezența. Garda Elvețiană se află în slujba Suveranului Pontif din 1506.

Capela Sixtină este în momentul de față cel mai „vânat” trofeu turistic al Vaticanului și, prin extensie, al Romei. Fotografiatul este interzis în interiorul capelei (o regulă pe care ne-am luat libertatea să o încălcăm, deoarece frizează absurdul), vorbitul este permis doar în șoaptă, iar turiștii nu au voie să rămână în încăpere decât dacă găsesc loc pe banchetele de pe laturile ei, sau dacă stau în picioare, ca oile, în mijloc. Polițiștii supervizează cu mare atenție fluxul de turiști, îi avertizează periodic să nu vorbească tare și le rechiziționează aparatele foto sau telefoanele, pentru a șterge fotografiile, în cazul în care îi surprind făcând poze.

Dacă vizitarea Capelei Sixtine sau a Camerelor lui Raffaello v-au lăsat un gust amar, din cauza înghesuielii și/sau a vrăjmășiei gardienilor, vă sugerăm să nu ratați Pinacoteca Vaticanului, inclusă în același circuit muzeistic. Din motive greu de înțeles, sălile care adăpostesc colecția de picturi a Vaticanului sunt aproape pustii. Aici vă puteți bucura în liniște de trei picturi de mari dimenisuni realizate de Raffaello, dar și de alte pânze inestimabile, semnate de Leonardo Da Vinci sau Caravaggio.


Imagine de pe Via Sacra: clădirile antice ale forumurilor imperiale, cu arcul lui Septimius Sever, se întind la poalele Pieței Campidoglio, unde se află palatul care adăpostește consiliul local al Romei (numit și acum Senatus Populusque Romanus – S.P.Q.R.). În fundal se văd cvadrigile de pe „Altarul Patriei”, un monument ridicat în 1885 în cinstea primului rege al Italiei unite, Vittorio Emanuelle II.

Yet another #pizza in #Roma #Rome #travel #traveler #food #instratravel #italia

A photo posted by cluj.travel (@cluj.travel) on


…iar o vizită la Roma fără o pizza e de neconceput. Poftă bună! (în imagine, o pizza Quattro Formaggi la restaurantul L’Angolo di Napoli)