Orașul cu cei mai buni cârnați din Ungaria – Békéscsaba

Foarte aproape de Gyula și, implicit, de granița cu România, se află orașul Békéscsaba, reședința județului Békés. Cu o populația de peste 60.000 de locuitori, este considerat unul din orașele mari din sud-estul Ungariei. Localitatea are o vechime considerabilă, fiind atestată documentar în 1330 sub denumirea de Csaba. Denumirea actuală provine din asocierea numelui propriu Csaba cu termenul békés care înseamnă pașnic.

Până în secolul al XIX-lea, era doar un sat, însă cel mai mare din Europa! Dezvoltarea s-a produs odată cu construcția căii ferate Pesta-Arad în 1858 și Oradea-Fiume (astăzi Rijeka în Croația) în 1871, care conectau localitatea cu orașe importante ale Imperiului Autsro-Ungar. După primul război mondial, orașul s-a aflat sub administrație românească, sub numele Bichișciaba între anii 1919-1920.

Într-adevăr, orașul are un nume predestinat – în limba maghiară békés înseamnă pașnic, aici conviețuind pașnic maghiari, slovaci, germani și români. Comunitatea slovacilor de aici este una importantă, aproximativ 6% din populație având acestă origine. Nu surprinde pe nimeni că principalele instituții ale orașului au inscripții bilingve maghiare și slovace, orașul fiind considerat centrul slovacilor din Ungaria.

Orașul este faimos prin renumiții cârnați Csaba, prin parcurile întinse de-a lungul unui canal al Crișului Alb dar și prin clădirile superbe, adevărate monumente de arhitectură. Aici a studiat o vreme renumitul pictor Munkácsy Mihály, cel mai de seamă reprezentant al picturii realiste maghiare din secolul al XIX-lea.

[stextbox id=”info” caption=”Pont cluj.travel” float=”true” width=”300″]Cei pasionați de ciclism și de drumeție pot face excursii în afara localității. Nu departe de oraș se află unul din numeroasele parcuri naționale ale Ungariei: Parcul Național Criș-Mureș. Zone ale acestuia sunt răspândite pe tot cuprinsul județului Békés. Micuța localitate Szabadkigyós se află la doar 11 kilometri de centrul orașului și constituie punctul de intrare în parcul național.[/stextbox]

Majoritatea clădirilor emblematice ale orașului au fost construite în anii 1870. Dintre acestea se remarcă  cele două biserici luterane: Marea Biserică Luterană și peste drum de ea, Mica Biserică Luterană. Conturul celor două biserici reprezintă logo-ul orașului. Marea Biserică Luterană este cea mai mare din Europa Centrală și de Est, fiind o raritate în arhitectura maghiară. Este stilul „Empire” ce conține o combinație a stilurilor baroc, roccoco și clasicist. Impresionanta clădire poate adăposti până la 5.000 de persoane. Mica Biserică Luterană este cea mai veche biserică barocă din oraș, fiind construită în 1745. Se spune că episcopul luteran Samuel Tessedik ar fi mers până la Viena pe jos pentru a cere permisiunea împărătesei Maria Tereza pentru construcția bisericii.

Lăsând cele două biserici în spate, se ajunge într-un frumos parc situat în Piața Kossuth. Statuia revoluționarului maghiar impresionează prin maiestuozitatea sa. La nici 100 de metri se profilează silueta impunătoarei Biserici romano-catolice. Este o construcție de factură neogotică din cărămidă roșie, ce datează din 1910. Este deosebit de frumoasă cu cele două turnuri paralele de 61 de metri ce încadrează frontonul cu o superbă fereastră în formă de rozetă.

Zona centrală a orașului conține și ea câteva clădiri elegante. Clădirea hotelului Fiume reprezintă un elogiu adus stilului de viață al clasei de mijloc din secolul al XIX-lea. Proiectat în stil neo-clasicist, hotelul a fost construit între anii 1867-1868. Adiacent hotelului Fiume, se află clădirea în stil eclectic a Teatrului Jókai, construită între anii 1877-1879. Prin fața teatrului trece strada pietonală Andrássy, ce oferă vizitatorului un binemeritat loc de refugiu.

Nu-ți trebuie mult timp ca să constați că Békéscsaba este un oraș cochet ce nu este sufocat de traficul rutier.  O posibilă explicație ar fi numărul mare de biciclete ce pot fi văzute parcate în diverse locuri ale orașului.

Cei ce-și propun să viziteze orașul, ar trebui să știe că în fiecare an, în luna octombrie, aici are loc cel mai mare festival culinar din Ungaria: Festivalul Cârnaților Csaba. Mii de turiști din Ungaria, din România dar și din alte țări vizitează Festivalul și se bucură de distracție, muzică bună și desigur, delicioșii cârnați Csaba.