Muzeul Farmaciei, recomandat de Lonely Planet

Laboratorul recreat în subsolul muzeului

Colecția de Istorie a Farmaciei se află în cea mai veche farmacie din Cluj și a patra din țară, farmacia „La Sfântul Gheorghe”, a cărei primă atestare documentară datează din 1573. Din secolul al XIX-lea, spițeria a fost cunoscută ca farmacia Hintz, după numele proprietarilor.

Muzeul a fost inaugurat în anul 1954, după ce farmacia a fost naționalizată. Ulterior, din anul 1963, Muzeul Farmaciei a primit numele de Colecția de Istorie a Farmaciei, în subordinea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

Muzeul este găzduit în trei camere de la parterul Casei Hintz, retrocedată recent urmașilor foștilor proprietari. Din aceasta cauză, viitorul colecției este incert. Este cert însă ca unul dintre cele mai căutate ghiduri turistice din lume, Lonely Planet, a descris la superlativ muzeul. „Pentru asemenea locuri călătorim – superbe, satisfăcătoare, mereu surprinzătoare”, notează celebrul ghid în dreptul muzeului.

La originea muzeului se află colecția de obiecte farmaceutice transilvănene a profesorului Iuliu Orient (1869-1940), expusa în anul 1904 într-una dintre sălile Muzeului Ardelean. Această colecție, însumând 1.800 de piese, a fost îmbogățită prin alte donații valoroase, care ilustrează activitatea farmaceutică din Transilvania între secolele XVI – XX.

Oficina (încăperea în care se vindeau medicamentele) este decorată cu o pictură murală în stil baroc, care datează din anul 1766. Această decorațiune de oficină este unică în Romania.  [stextbox id=”black” caption=”Declarație” float=”true” width=”300″]

Pentru asemenea locuri călătorim – superbe, satisfăcătoare, mereu surprinzătoare

Lonely Planet[/stextbox]

Mobilierul farmaceutic autentic datează din secolele XVII – XIX. Sunt expuse vechi vase farmaceutice de diferite tipuri, produse farmaceutice, vechi cărți și documente importante, dar și peste 200 de vase farmaceutice din lemn, datate între secolele XVII-XIX. În acest tip de vase farmaciștii păstrau pulberile obținute din plante medicinale și unele pulberi minerale. Mai există o farmacie portativă, din lemn, ale cărei sertare conțin numeroase sticluțe etichetate corespunzător.

În subsolul farmaciei este recreată ambianța unui laborator farmaceutic medieval, unde avea acces numai farmacistul cu asistenții săi. Aici sunt expuse obiecte vechi, utilizate în trecutele veacuri pentru prepararea leacurilor tămăduitoare. Pot fi văzute numeroase retorte din sticlă, distilatoare din aramă, percolatorul (instalație pentru obtinerea tincturilor), recipiente și castroane din bronz și aramă, vase farmaceutice, un suport cu malaxoare din lemn etc.

  • Tarif intrare: Adulţi – 5 lei/ Elevi, studenţi, pensionari – 3 lei
  • Taxa foto – 25 lei
  • Orar: Luni, marti, miercuri, vineri – 10:00 – 16:00 Joi – 12:00 – 18:00 Sambata, duminica – inchis
  • Mai multe detalii pe site-ul neoficial al muzeului: http://muzeulfarmaciei.ro/