Muzeul Etnografic din Cluj, printre cele mai bogate din Europa

Muzeul etnografic, interior

Muzeul etnografic, interior

Fondat în anul 1922 de către profesorul Romulus Vuia, Muzeul Etnografic al Transilvaniei s-a impus în elita muzeelor românești de profil, grație calității de excepție a patrimoniului său. Este compus în prezent din peste 41.000 de obiecte țărănești tradiționale, datând din secolele XVII-XX, secondate de un fond documentar de peste 80.000 de piese. Muzeul cuprinde doua secții: Secția Pavilionară și Parcul Etnografic „Romulus Vuia” (în aer liber).

Secția Pavilionară funcționeaza în Palatul „Reduta” – monument istoric care datează din secolul al XVI-lea. Actuala expoziție pavilionară, vernisată la 16 decembrie 2006, intitulată „Cultura populară tradițională din Transilvania din secolele XVIII-XX”, reconstituie, cu talent, modul de viață de acum două secole al țărănimii transilvănene. Ca mărturii au ramas unelte simple sau instalații ingenioase folosite în activități casnice și culminând cu bogatele costume populare, care atestau nu doar stadiul vieții, ci și poziția socială a celui care le purta. Sunt prezentate, de asemenea, obiceiurile tradiționale din ciclul vieții, cele calendaristice și portul țărănesc, cu rol esențial în reliefarea identității zonale și etnice.

Curiozități:

– cu peste 80 de ani vechime neîntrerupta, muzeul a ajuns cel mai mare de acest gen din România și între cele mai prestigioase din Europa (al șaselea)

– muzeul funcționează în clădirea „Reduta”, ce a adăpostit în perioada 1848 – 1865 Dieta Transilvaniei, iar între 1894 – 1895, a fost sediul celebrului proces al memorandiștilor

– conține 50.000 de fotografii, 5.000 de diapozitive, 12.000 de reviste de specialitate (Arhiva etnografico-folclorica).

Tarif:

Adulți – 6 lei

Elevi, studenți, pensionari – 3 lei

Taxa foto: 15 lei

Taxa video 25

Taxa ghidaj (sub 15 pers.) – 15 lei/romana, 25 lei/limbi straine

Orar

Marți – duminică – 09:00 – 17:00/ Luni – închis

(material preluat de pe www.visitcluj.ro)