Muzeele clujene, tot mai vizitate

Clădirea Reduta, sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei | Foto: Attila Terbócs CC BY-SA 3.0

Muzeele aflate sub autoritatea Consiliului Județean (CJ) Cluj, respectiv Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” Ciucea au comunicat cifre în creștere, în ceea ce privește numărul de vizitatori din anul recent încheiat.

Potrivit unui comunicat de presă al CJ, cel mai mare număr de vizitatori, respectiv 62.926, a fost înregistrat în anul 2017 la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Dintre aceștia, 27.915 au vizitat sediul central, de pe strada Memorandumului în timp ce 35.011 au trecut pragul Parcului Etnografic ,,Romulus Vuia” din Hoia. Acestora li se mai adaugă alți 18.190 de beneficiari ai activităților organizate de către Muzeul Etnografic în afara sediilor permanente, cca. 10.000 de participanți la Târgul Creatorilor Populari, 760 de vizitatori ai standului din cadrul Festivalului Wonder Puck și aproximativ 7.430 de vizitatori ai punctului expozițional cu vânzare din incinta Aeroportului Internațional ,,Avram Iancu” Cluj.

În ceea ce privește Muzeul de Artă Cluj-Napoca, acesta a fost vizitat de 60.384 de vizitatori, cu peste 2.000 de persoane mai mult comparativ cu 2016.

Nu în ultimul rând, Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” Ciucea a primit, pe parcursul anului 2017, vizita a circa 17.000 de persoane. Marea parte a publicului vizitator a fost format din grupuri organizate de elevi însoțiți de cadre didactice, publicul participant la acțiunile culturale de la nivel județean și național ce au avut loc în incinta muzeului, publicul specializat din domeniul culturii și literaturii, admiratori ai creației literare și ai personalității lui Octavian Goga, turiști străini și alte categorii. Și în cazul acestui muzeu a fost înregistrată o ușoară creștere a numărului de vizitatori comparativ cu anii precedenți, respectiv 16.130 în anul 2015 și aproape 17.000 în anul 2016.