Loc de popas în cele mai necunoscute chei din Cluj

Locul de popas a fost amenajat de Grupul de Voluntari Iara/ Foto: World Vision

Locul de popas a fost amenajat de Grupul de Voluntari Iara/ Foto: World Vision

Elevii voluntari din Iara au amenajat la sfârșitul lui iulie un loc de popas la intrarea în Cheile Borzești, o rezervație naturală spectaculoasă, dar aproape anonimă, din județul Cluj.

Astfel, s-au amplasat la intrarea în defileu, o masă și două băncuțe din lemn, dar și un panou informativ care oferă turiștilor informații necesare pentru a putea explora zona.

Voluntarii au fost coordonați și ajutați de fundația World Vision și de angajații filialei din Cluj-Napoca a companiei Steelcase. Copiii speră să încurajeze prin acțiunea lor iubitorii de plimbări și drumeții prin natură să viziteze acest loc, atât de apreciat, dar prea puțin cunoscut de către publicul larg.

Cheile Borzești se găsesc la doar 5 kilometri sud-vest de Cheile Turzii și sunt săpate de apele Văii Borzești (Valea Berchiș) în aceleași formațiuni calcaroase jurasice, ca și Cheile Turului și Cheile Turzii. Defileul este spectaculos, sălbatic, întrerupt de mai multe cascade și greu accesibil turiștilor. Accesul se poate face de pe valea Arieșului, de la „Cabana Buru”. Traseul de vizitare a defileului este impropriu marcat. Acesta se intersectează pe alocuri cu traseul „Triunghi Roșu”, care „leagă” cabana Buru în Cheile Turzii.

Grupul de Voluntari Iara face parte din „Rețeaua Grupurilor de Voluntari din Mediul Rural”, proiect al Fundației World Vision premiat cu Marele Premiu la Gala Nationala a Voluntariatului 2011, categoria „Activism civic”.

Amenajarea locului de popas nu ar fi fost posibilă fără sprijinul financiar al companiei Steelcase, ai cărei angajați din Cluj au participat activ la amenajarea locului.

Activitatea face parte din inițiativa „Prietenii comunității”, prin care biroul zonal din Cluj al World Vision își propune să încurajeze implicarea companiilor clujene în dezvoltarea mediului rural din județ.