Lecţia turistică din Ungaria Termală (1)

Bazin la băile termale de la Nyirbator

Bazin la băile termale de la Nyirbator

Sezonul estival nu a început încă, dar primii turişti şi localnici pot fi văzuţi la băile cu ape termale, ştranduri moderne din triunghiul nord-vestic al Ungariei, „triunghiul termal” Nyírbátor, Nyíregyháza, Debrecen, dar și alte câteva localităţi, unde turistul se poate scălda dar şi îmbina cultura cu… baia. Plus gastronomia maghiară, renumită. Totul e bine pus la punct, atractiv, iar acum se fac ultimele retuşuri , deși vremea încă nu foarte caldă ţine cu organizatorii şi antreprenorii maghiari din Câmpia Maghiară de Nord.

O rută amplă, denumită şi „ruta termală” este aceasta: Nyírbátor – Kállósemjén – Baktalórántháza –Nyíregyháza – Hortobágy – Balmazújváros – Hajdúnánás – Debrecen – Hajdúszoboszló.

Ruta se deschide, după ce intri în Ungaria, prin Carei, în orăşelul Nyírbátor, unde musai turistul trebuie să poposească la atractivul castelul cetate Panoptikum Báthori Várkastély (www.batorivarkastely.com).

Este multă istorie aici, dar şi un model de cum se poate restaura un castel care seamănă mai mult cu un… conac cu palisadă. Încăperi refăcute, pline cu pilde istorice, scene de bătălie cu personaje istorice în mărime naturală. Pe trei nivele de afunzi în istoria medievală a Transilvaniei şi a Ungariei, a familiei Bathory, ramura din Ungaria, pentru că mai este şi una, originară din Sălaj.

O atracţie în castel este povestea crudei prinţese Elisabeta Bathory, despre care s-au făcut şi filme, renumită că se îmbăia în sânge, o poveste spectaculos refăcută. Acesta este prevăzut şi cu o sală de conferinţe unde se ţin diverse manifestări, la ultimul etaj. Şi o bilă neagră, prea puţină prezentare în limba engleză, mai deloc!

Ca întotdeauna, la maghiari, castelul e prevăzut şi cu un restuarant bun, care se află la subsol, unde o delicioasă supă de mere şi un fel doi amplu îţi potolesc foamea după incursiunea turistică.

Suntem într-o parte a Ungariei unde nu se aude frecvent româneşte dar asta nu împiedică ca în campingul intitulat Dragon Camping majoritatea turiştilor să fie… români. Aici sunt 16 căsuţe, 64 de locuri, curate şi bine administrate. Se pot servi 3 mese pe zi, la un preţ de 10 euro. E un camping mare, cu multă verdeaţă, dat în folosinţă în 2010. O maşină cu număr de Cluj se odihnea în parcare. O atracţie sunt lacurile din jurul campingului unde pescuitul sportiv e la mare modă. Să mai spunem că o căsuţă de 4 persoane utilată cu televizor, internet, bucătărie şi baie costă 50 de euro pe zi pentru patru persoane, 40 de euro pentru trei, doar 32 euro pentru 1 persoană.

Este cele mai mare camping din localitate. De ce se numeşte Dragonul? Pentru că la Nyírbátor legenda spune că a trăit şi chiar mai trăieşte un dragon de apă care mai apare din când în când din lacurile din jur speriind localnicii.

Modul în care maghiarii au pus apele termale la lucru este admirabil. Erdei Nora, referent la Asociația turistică pentru Hortobagy și Debrecen, spune că țara vecină numără 37 de complexe de băi, dintre care 25 folosesc apă termală cu proprietăți curative. Băile Sarkany Wellness & Gyogyfurdo din Nyírbátor şi din Aquarius din Nyíreghaza sunt exemple perfecte de cum poate fi amenajat un astfel de complex de apă termală.

Povestea Elisabetei Bathory este un punct de atracție

Povestea Elisabetei Bathory este un punct de atracție

La băile termale Dragon din Nyírbátor investiţiile sunt şi din fonduri europene şi au condus la un trafic de 180.000 de vizitatori pe an, la o localitate de 12.000 de oamenei. Organizatorii spun că se ţine cont de zilele libere din Ungaria şi Slovacia iar ştrandul funcţionează atunci la nivel maxim. Se organizează şi băi nocturne pentru grupuri de minim 15 persoane, baie timp de trei ore şi wellnes la 60.000 de forinţi per grup.

Amatorii de istorie pot face după o baie bună o vizită în localitatea Kállósemjén, la Conacul Kállai, renovat recent, conacul fostului premier din 1942-1944 al Ungariei. Şi aici un exemplu de renovare, o proprietate aristocratică pusă perfect la punct, dotată cu cafenea din anii 20, săli cu istoria familiei Kallai, una prodigioasă, şi cu o maşină de epocă Ford, o bijuterie funcţională.

Băile Aquarius din Nyiregyháza, amplu complex termal și acvatic

Băile termale Aquarius (www.sostort.hu), din jurul lacului sărat sunt o insulă a liniştii. Situat pe 10 hectare este un paradis al apei termale bogată în iod şi în brom, săruri dizovante. Copii au aici un paradis, locul fiind dotat cu bazine amenajate ca şi cum ai fi în fimul Avatar. Liane, comori incaşe, nava piraţilor plus apa superbă sunt atracţii care fac ziua fericită celor care vin la băi. Piscina cu valuri, coridor cu apă, tobogan kamikaze sau barul în apă sunt alte atracţii. Pe partea medicală se fac cele mai diverse tratamente, fizioterapie, proceduri de medicină balneară. Totul este situat într-o mare de verdeaţă. În acest loc minunat se fac băi din secolul 19. Pe vechiul lac sărat a răsărit acest mare centru balnear şi lac de pescuit. Iar ca totul să fie perfect, aici există şi cel mai mare parc zoologic din Ungaria, intitulat SostoZoo.

„Este mai linişte, există facilități pentru copii, mult spațiu verde, și, de aceea, vin familii cu copii”, mai spune Erdei Nora.

În drum spre alte localităţi din jur, Balmazújváros, cu minunatele băi Kamilla (www.kamillafurdo.hu) şi la băile din Hajdúnánás (www.nanasfurdo.hu) se ajunge la Hortobágy, important punct al oieritului în Ungaria. Aici turistul îşi ostoieşte foamea în renumita Nagycsárda, unde se serveşte mâncare în mod tradiţional, o supă gulaş de pomină, servită în castroane de metal specifice zonei. Iar în imediata apropiere a restaurantului se află Muzeul Oieritului, şi el pus la punct şi atractiv aşa cum puţine muzee sunt prin România. Tot ce e specific acestei activităţi este prezentat interactiv.

Piscină la băile Kamilla

Piscină la băile Kamilla

Cea mai mare saună din Ungaria, 100 de persoane!

Deşi de mai mici dimensiuni băile Kamilla (www.kamillafurdo.hu) din Balmazújváros le recomandăm cu căldură, pentru că au câteva atracţii pe care alte băi nu le au. Întâi au cea mai mare saună, ultramodernă, din Ungaria, cu o capacitate de 70-100 de oameni! Apoi ştrandul care este situat într-o zonă verde, curată, liniştită şi dispune de bazine cu apă termală şi, mai ales, cu multe servicii medicale. În apropiere este un parc unde seara au loc concerte. Este un loc foarte bun pentru odihnă şi cu preţuri extrem de accesibile faţă de alte băi termale. Se recomandă aici serviciile de masaj care sunt foarte ofertante.

O altă incursiune istorică se poate face înainte de a pleca la băi la conacul Degenfeld din Nyrbator, un conac refăcut şi deschis în luna martie dar care abia acum va fi inclus în circuitul turistic. (Text și foto: Tiberiu Fărcaș)

[stextbox id=”black” caption=”Statistică: Peste două milioane de turiști din România”]

În anul 2015 au sosit în Ungaria 48 milioane de vizitatori străini, din care 20 milioane au vizitat Ungaria cu scop turistic. În structurile de cazare comerciale au fost înregistrate 25.887.893 nopţi de cazare, 12,9 milioane de nopţi de cazare petrecute de turiştii străini. Veniturile din turism au fost 4,8 miliarde de euro.

În 2015 Ungaria au sosit 9.037.000 vizitatori din România, din care 2.389.000 cu scop turistic. În anul 2015 în spaţiile de cazare comercială din Ungaria turiştii din România au petrecut 467.284 nopţi de cazare, reprezentând o creştere de 7,9% faţă de anul 2015, din care 382.655 nopţi (+6,4%), adică 81,88% în hoteluri.

Sursă: Oficiul Central de Statistică al Ungariei[/stextbox]

Nota redacției: Deplasarea a fost facilitată de Oficiul de Turism al Ungariei. Comentariile și opiniile aparțin redacției.