INSTATRIP. Hai-hui prin Basarabia și Transnistria

Realitățile de peste Prut sunt, pentru un român, un bun exemplu pentru ceea ce ar fi fost țara noastră dacă nu s-ar fi înscris în 1996 pe un parcurs european. Astfel, o vizită de trei zile în Republica Moldova devine cât se poate de interesantă, iar o scurtă deplasare în regiunea separatistă Transnistria, o experiență de neuitat.

  • Articolul integrează fotografii publicate pe contul de Instagram al cluj.travel, pe care îl puteți urmări aici.

De la Cluj-Napoca la Chișinău, sunt cam 10 ore de condus. O pauză se poate face în Gura Humorului, unde există suficiente restaurante bune pentru a lua o masă copioasă, înainte de a merge mai departe.

Mr. President’s own reserve at #Cricova #Moldavia #wine

A photo posted by cluj.travel (@cluj.travel) on


Orașul subteran al vinurilor de la Cricova este probabil cea mai cunoscută atracție turistică din Republica Moldova. Se vizitează două secții de șampanizare, o pivniță cu vin păstrat în butoaie, sălile de degustare și Colecția Republicană de Vinuri. Aici, mai mulți lideri politici țin spre păstrare sticlele de vin pe care le-au primit tot din partea companiei Cricova. Klaus Iohannis este printre nou-veniții într-o galerie selectă, din care fac parte și Angela Merkel sau Vladimir Putin.


Există agenții de turism în Chișinău și Tiraspol care facilitează vizitele în regiunea separatistă Transnistria. Cele mai interesante obiective sunt Cetatea Bender (Tighina) și Mănăstirea Noul Neamț. Prețul nu este unul chiar mic – 25 de euro de persoana un tur ghidat al celor două atracții, plus 30 de euro, transportul cu mașina ghidului și facilitarea trecerii graniței. Spre comparație, un bilet cumpărat pe loc la celebrele Galerii Uffizi din Florența costă doar 12,5 euro.


Un moment inedit al oricărei vizite în Transnistria este trecerea de pichetul cu trupe de menținere a păcii, situat între vama moldoveană și cea transnistreană. După acest pichet, la intrarea în regiunea separatistă, fiecare vizitator primește un tichet de ședere (migration card) valabil 10 ore. La ieșirea din Transnistria acest bilet se predă autorităților.


Peisajul cultural Orheiul Vechi este unul dintre cele mai valoroase obiective turistice din Republica Moldova. Se organizează tururi ghidate și există posibilități de cazare rezonabile. În zonă există șase schituri săpate în stâncă, dintre care unul este încă funcțional și se vizitează în mod curent.


Moldova este considerată țara cu cei mai puțini turiști din Europa, dar în același timp și destinația continentală numărul 1, dacă vine vorba despre locuri situate în afara traseelor turistice cunoscute. Capitala, Chișinău, oferă o serie de parcuri plăcute, malluri la standarde occidentale sau restaurante de calitate, dar suferă la capitalul arhitectură, fiind reconstruit aproape integral după al II-lea război mondial. De asemenea, în oraș nu există niciun centru de informare turistică.

Notă: Deplasarea în Republica Moldova a fost făcută în scopul documentării unui articol realizat pentru revista SintezaDetalii despre toate cele de mai sus, în numărul din aprilie al revistei, în secțiunea Good Life.