Gyula, capitala românilor din Ungaria

Unul dintre cele mai frumoase orașe din Ungaria se află la doi pași de noi, aproape lipit de graniță, în dreptul localității Vărșand. Poate fi o destinație turistică interesantă datorită unor obiective deosebite, mai ales pentru români, și a unei moderne baze de tratament balnear ce se află în mijlocul unui parc dendrologic elegant.

Complexul de băi termale – Várfürdő – este unul de patru stele, clasificare maximă în Ungaria. Cele 20 de bazine cu apă de diferite temperaturi, situarea acestuia în Parcul Almássy și infrastructura de bună calitate îl fac, pe bună dreptate, să fie considerat cel mai frumos din Ungaria.

Nu departe de aici se află cetatea gotică din cărămidă, datând din secolul al XV-lea, fiind considerată cea mai bine conservată din zona de câmpie, din Europa centrală. Zidurile crenelate se oglindesc în apele lacului din apropiere. Sub zidurile cetății au loc anual diverse festivaluri ce adună mii de turiști.

[stextbox id=”info” caption=”Ponturi cluj.travel” float=”true” width=”300″]Cazare ieftină și bună
Dinspre Oradea, cel mai scurt drum spre Gyula trece prin Sarkad, după ce în Salonta se face la dreapta părăsind drumul E671. Locuri bune și ieftine de cazare pot fi găsite la Liceul „Nicolae Bălcescu”, care pune la dispoziția turiștilor camere duble cu baie proprie. În apropiere, la Sarkad, se află o minigrădină zoologică și tot aproape de Gyula, la Szanazug, se află punctul de confluență al râurilor Crișul Alb și Crișul Negru?[/stextbox]Gyula dispune de câteva monumente de arhitectură remarcabile, cum ar fi Monumentul Revoluționarilor de la 1848 ridicat în memoria celor 9 martiri din lotul de 13 revoluționari de la Arad, predați autorităților habsburgice.

Centrul orașului este dominat de Piața Kossuth unde se află un ansamblu de fântâni deosebit de spectaculoase. De aici, îndreptându-te spre piața Herruckern, traversezi canalul ce trece prin oraș, peste un pod de piatră ornat cu flori, de un romantism aparte.

În spatele Bisericii catolice „Adormirea Maicii Domnului” se află statuia poetului Petöfi Sándor dar și două din punctele de atracție ale orașului: Cofetăria de 100 de ani și Casa Ladics. Cea mai veche cofetărie din oraș și a două din Ungaria, datează din 1840 și oferă într-o atmosferă de secol XIX specialități de patiserie. Clienții pot vizita muzeul tematic amenajat aici. Casa Ladics este o clădire muzeu în stil baroc din secolul XIX și este, un elogiu adus elitei burgheze din secolul trecut.

Pentru români, Gyula (Jula) este un oraș deosebit. Aici se găsește centrul comunității românești din Ungaria. Comunitatea românească numără aproximativ 5000 de persoane și este concentrată în două mari zone: Orașul Mare Românesc și Orașul Mic Românesc. Catedrala Ortodoxă Sfântul Nicolae, datează din 1802, anul în care s-a pus piatra de temelie. Este un adevărat templu al spiritualității românești și nu trebuie să fii surprins dacă la slujbele importante vezi români din oraș sau din satele din apropiere, îmbrăcați în frumoase costume populare. Elevii români, dar nu numai, învață la Liceul Nicolae Bălcescu având în curriculumul școlar materii ca istorie și spiritualitate românească. La Gyula apare și săptămânalul românilor din Ungaria „Foaia românească” și tot aici funcționează și un consulat al României.

În oraș se află busturile unor mari personalități românești: Moise Nicoară, Liviu Rebreanu sau Nicolae Bălcescu dar și statuia lui George Pomuț, căpitan în timpul revoluției de la 1848 și general de brigadă în armata Nordului din timpul Războiului de Secesiune din SUA, cel care în calitate de consul general al SUA la St. Petersburg a negociat cumpărarea de către guvernul Statelor Unite a regiunii Alaska.