Excursie: Sighișoara & Viscri, bijuterii din cufărul sașilor

Viscri, într-un tablou de Eduard Morres

Viscri, într-un tablou de Eduard Morres

Agenția City Tours & Events începe un nou sezon de excursii în țară. Prima este programată în 2 aprilie 2016 și îi va duce pe călători în două dintre cele mai spectaculoase locuri din Transilvania, ambele incluse în patrimoniul mondial UNESCO.

Plecarea se face la ora 9.00 din fața agenției. După aproximativ două ore se ajunge la Sighișoara. De-a lungul drumului se trece prin mai multe sate multicolore etnic, populate de români, maghiari, germani, evrei și romi. La Sânpaul, de exemplu, tăblița de la intrare este trilingvă, pe ea fiind trecute numele localității în română, maghiară și romani.

Ajunși la Sighișoara, se vizitează cetatea, rămasă aproape intactă din timpul Evului Mediu. Turnul cu Ceas, fosta mănăstire benedictină, Biserica din Deal, străzile, înguste, cu pavaj de piatră, imprimă vechiului burg o atmosferă încântătoare. În incinta Turnului cu Ceas se vizitează muzeul de istorie locală.

După Sighișoara, se merge la Viscri. Acest sat a ajuns în ultima perioadă sinonim cu revitalizarea Transilvaniei saxone, revitalizare posibilă prin implicarea organizațiilor neguvernamentale. Una dintre acestea este Fundația „Mihai Eminescu”, aflată sub patronajul Prințului Charles. Fundația a cumpărat mai multe case din sat și a ajutat la restaurarea altora. Biserica fortificată este principalul obiectiv din sat. Dar tot centrul acestuia merită străbătut la pas, în timp ce admirați arhitectura specific săsească. Fără îndoială, Viscri este unul dintre cele mai frumoase sate din România.

Spre seară, se ia o masă tradițională (trei feluri de mâncare) la una din fermele din apropiere, cu meniul alcătuit doar din preparate gătite din ograda și grădina proprietarilor.

După cină, urmează întoarcerea la Cluj.

Prețul pentru toată excursia este de 45 de euro, și include transportul, ghidaj în limba engleză, masa tradițională, călătorii cu căruța trasă de cai, intrările la obiectivele turistice și băuturile de bun venit.

Toate detaliile, aici.

Blogul NY Times laudă atmosfera vie din Sighișoara

Sighișoara

Traian Almășan, unul dintre proprietarii City Tours & Events, spune că noul sezon de excursii în țară este o continuare firească, după succesul înregistrat de cele organizate anul trecut:

După experiențele de anul trecut, în care am încercat să oferim un produs nou pieței clujene, bazat pe «slow-tourism», incluzând evenimente culturale și gastronomice organizate de comunitățile locale, vizite la obiective valoroase, dar mai puțin cunoscute, contacte cu comunitățile locale etc. anul acesta ne-am hotărât să continuăm proiectul și să mergem mai departe. În lunile viitoare, până înnoiembrie, vom oferi în fiecare weekend câte o excursie de o zi – posibil în câteva luni să oferim și excursii de două zile/de un weekend – pe același tipar de turism durabil, în destinații mai mult sau mai puțin cunoscute din Transilvania.

Traian Almășan, co-manager City Tours & Events