Excursie: două ore și jumătate prin Panteonul Transilvaniei

Un tur ghidat în limba română al Cimitirul Central (Házsongárd) din Cluj-Napoca este de neratat pentru cei pasionați de artă și istorie. Cimitirul a fost supranumit „Panteonul Transilvaniei”, datorită numeroaselor personalități înmormântate aici.

Fundația Házsongárd, care se ocupă de îngrijirea mormintelor din cimitir, a organizat luni, 14 august, un astfel de tur, cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare. Traseul a inclus cele mai importante morminte și a durat două ore și jumătate. Rând, pe rând, ghidul, Csécs Kinga, a prezentat cavourile unor familii precum Berde, Mauksch și Hintz, Jósika, Béldi, Bethlen de Beclean și Teleki, Bethlen de Iktar și Bánffy sau Mikó și Rhédéy, dar și morminte individuale remarcabile prin vechime sau realizare artistică.

[stextbox id=”info” float=”true” width=”300″]Pentru cei interesați, Fundația Házsongárd organizează contra cost tururi ghidate ale cimitirului, în maghiară, română și engleză. Programările se pot face la tel.  0741.217.210 sau 0264.592.453. Prețurile sunt negociabile, în funcție de numărul de participanți, iar banii vor fi folosiți pentru ajutorarea studenților săraci, a declarat Gergely Elisabeta, directoarea fundației.[/stextbox]

Turul a început în parcela luterană a cimitirului, cu cea mai veche piatră funerară din cimitir, care datează din 1599. A urmat piatra tombală barocă a colonelului-baron Ioan Fabritius de Gladis – care și-a donat livada pentru extinderea cimitirului – dar primul monument impresionant trecut în revistă a fost cavoul Mauksch-Hintz, al celebrelor familii de farmaciști, realizat în formă de piramidă, dar cu o intrare ce imită un templu grecesc. Au urmat două cavouri „exotice”, cel al englezului John Paget, scriitor din secolul al XIX-lea iremediabil îndrăgostit de Transilvania și de o nobilă transilvăneană, și cel al lui Gaetano Biasini, spadasinul italian care, ajuns la Cluj ca instructor de scrimă, a sfârșit prin a pune bazele hotelului cu același nume, despre care călătorii din secolul al XIX-lea spuneau că este cel mai bun de la est de Pesta. Dintre mormintele personalităților române îngropate în Cimitirul Central, au fost vizitate cele ale scriitorului Ion Agârbiceanu sau ale medicilor Iuliu Hațieganu și Leon Daniello.

Cele mai spectaculoase monumente funerare s-au dovedit a fi cavoul familiei Bethlen de Beclean, cu o colecție de portrete ale celor defuncți, și cavoul familiei Mikó – proiectat de Anton Kagerbauer -, unde la loc de cinste se află un superb sarcofag din marmură de Carrara al contesei Maria Rhédey de Kis Rhéde (1811-1849).

După seria de cavouri nobiliare somptuoase, participanții la tur au trecut în revistă mormintele unor clujeni iluștri, deși nu aristocrați – polihistorul Samuel Brassai, călătorul Bölöni Farkas Sándor etc., trecând apoi prin parcela hoștezeană a cimitirului.

Printre ultimele obiective vizitate s-au numărat mormântul compozitorului Nicolae Bretan, monumentul unui tânăr soldat ucis în primul război mondial, supranumit „Pista”, și un cavou care are încastrată în el o placă funerară din 1585, amplasată inițial în zidul orașului.

Laura Melenti și-a dat doctoratul în inginerie, dar este pasionată de artă și istorie

Participanții la tur au fost în majoritate reprezentanți ai mass-media, dar și câțiva pasionați de istoria Clujului, printre care și Laura Melenti, doctor în inginerie. „Am venit aici pentru că de mai multe ori mi-am adus prietenii veniți în vizită la Cluj în cimitir, să le arăt aceste monumente, dar fără să știu istoria lor”, a spus tânăra în vârstă de 28 de ani.  Ea a fost însă ușor dezamgită de faptul că accentul prezentărilor a fost pus pe realizarea artistică și arhitecturală a mormintelor, mai degrabă decât pe poveștile de viață ale personalităților îngropate aici.

„Este un cimitir remarcabil, plin cu morminte monumentale. Am dorit să organizăm astfel de tururi pentru a le face cunoscute și în rândul publicului român, deoarece în ultima perioadă turiștii sunt tot mai interesați de astfel de obiective”, a declarat ghidul, Csécs Kinga, masterand la Istoria Artei.

Un nou tur ghidat în limba română va avea loc miercuri, 15 august, de la ora 10.00. Punctul de întâlnire este la intrarea în cimitir.