Excursie de weekend: Apoulon, Apulum și Weinland

„Raftul de onoare” al vinotecii din Bucerdea Vinoasă | Foto: ©Revista Sinteza - Vakarcs Loránd

„Raftul de onoare” al vinotecii din Bucerdea Vinoasă | Foto: ©Revista Sinteza – Vakarcs Loránd

Țara Vinului chiar există și ea a fost botezată așa de sașii care au colonizat-o în urmă cu peste 800 de ani. „Weinland”-ul săsesc corespunde Podgoriei Alba Iulia de astăzi, care se întinde de-a lungul Mureşului, pe dealurile domoale dintre Vinţul de Jos, în sud, trecând prin Şard, Ighiu, Ţelna, Bucerdea Vinoasă, Cricău, Galda de Jos, Craiva și până la Stremţ, în nord.

Sașii din Ighiu și Cricău sunt cunoscuți în istorie ca „primii oaspeți” germani sosiți în Transilvania, ei fiind scutiți încă din 1206 de taxe pentru viile pe care le cultivau și, mai apoi, și de taxele legate de comercializarea vinului.

Nemții au plecat de pe tărâmurile Weinlandului, dar nu înainte de a transmite românilor și ungurilor tainele metamorfozării strugurelui din bob în licoare.

În inima Țării Vinului, Bucerdea Vinoasă este un sat cu gospodării așezate și oameni cuminți, care, la ceas de seară, ies la plimbare pe ulițele recent asfaltate și caută curioși către străini. Din loc în loc, pe case sunt montate cercuri de lemn care te atenționează, în patru limbi, că te afli în fața casei unui vinificator, de unde poți cumpăra licoarea lui Bachus. În mijlocul satului, într-o clădire veche, cu pivniță adâncă și răcoroasă, în sticle puse pe rafturi din lemn, se odihnesc cele mai bune vinuri îmbuteliate de micii producători de vin, grupați în Asociația „Țara Vinului”.

Potrivit mai multor lingviști, „strugure” este un cuvânt dacic, iar istoricii susțin că, în antichitate, dealurile din împrejurimile Bucerdei, până la Cricău, erau cultivate cu viță-de-vie. Centrul de degustare din Bucerdea se numește deloc, întâmplător, Apoulon, după numele cetății dacice de la Piatra Craivii, situată la o aruncătură de băț.

Cu siguranță aici erau o parte din viile pe care pe dacii au fost nevoiți să le taie, la porunca lui Burebista, sfătuit de Deceneu. Noroc că 1000 de ani mai târziu au venit sașii și au cultivat-o iarăși.

Un traseu inedit

Un popas în Țara Vinului este unul dintre punctele de atracție ale excursiei pe care o organizează în acest weekend (16 octombrie) agenția clujeană City Tours&Events, „flancat” de o vizită la cetatea dacică de la Piatra Craivii (anticul Apoulon) și de una la Alba Iulia, anticul Apulum, sediu al Legiunii a XIII-a Gemina și  unul dintre cele mai mari orașe ale Daciei romane.

Excursia va îmbina astfel moștenirea antică, dacică și romană, cu cea germanică, de origini medievale,  într-un traseu printr-o zonă a Transilvaniei ocolită de rutele turistice «clasice»

Traian Almășan, co-proprietar City Tours&Events

Plecarea se va face din Cluj, la ora 8.00, și se va merge direct spre Cricău. Urmează o drumeție cam de o oră până la cetatea Piatra Craivii, unde legenda spune că s-ar fi aflat ultimul ascunziș al lui Decebal. Apoi, se va merge spre Bucerdea Vinoasă, unde un viticultor din localitate îi va conduce pe vizitatori într-o cramă care datează de pe vremea Habsburgilor și unde va avea loc o degustare de vin, alături de mâncăruri locale. După-amiază se va vizita centrul istoric al Alba Iuliei, locul din România cu cea mai mare densitate de monumente pe metru pătrat: romane, medievale, baroce, moderne și contemporane.

Excursia costă 47 de euro de persoană. Detalii, aici.

City Tours&Events este un partener cluj.travel, pentru ale cărui servicii garantăm.