Din hotar în hotar, prin Sălaj și Sătmar

Porolissum - Poarta Praetoria

Porolissum – Porta Praetoria

Excursia din acest weekend (16 aprilie) pe care o propune agenția City Tours&Events, cuprinde un itinerar prin Transilvania de Nord, una dintre cele mai subestimate regiuni turistice ale țării. E vremea să vizitați acum ceea ce majoritatea vor descoperi peste câțiva ani, pe un  traseu care atinge trei hotare: frontiera Imperiului Roman, limita nordica a răspândirii viței-de-vie și granița latinității estice.

Plecarea se face la 8.00 din fața sediului agenției, pe strada Hermann Oberth nr. 3. Primul popas este la Porolissum, legendarul castru de frontieră, unde se termina lumea romană.

Pentru un roman, Porolissum era sinonim cu capătul lumii. Aici începea unul dintre cele mai lungi drumuri care duceau la Roma. La doi paşi, dincolo de limesul (frontiera) de pe Meseş, se întindea barbaricum.

Locul unde se termină lumea romană este acum unul dintre cele două puncte din România – alături de Tâmpa din Braşov – notate de Ghidul Verde Michelin cu o panoramă de trei stele.

Ansamblul ar fi doar interesant dacă nu ar fi situat într-un loc remarcabil, pe culmea unui deal de unde privirea îmbrăţişează o extraordinară panoramă a munţilor la 360 de grade. Când cerul e senin, privirea merge până la munţii Maramureşului la nord şi nord-est, Cluj-Napoca la sud-est, Huedin la sud şi masivul Bihor la est. Foarte verde, înviorat de clinchetul clopoţeilor turmelor (vaci sau bivoli) sau de lătrăturile îndepărtate ale vreunui câine ciobănesc, acest loc seduce prin incredibila serenitate pe care o inspiră

Ghidul Verde Michelin al României

După Porolissum, se merge spre o destinație relativ nouă pe harta turismului oenologic – crama de la Beltiug, unde se produce unul dintre cele mai bune vinuri albe din partea aceasta de lume. Dacă la Porolissum era limita lumii romane, la Beltiug se află hotarul nordic al răspândirii viței-de-vie în România. Tradiția vinăritului în zonă a fost adusă de coloniștii șvabi, în secolul al 18-lea. Vinurile nobile vor însoți și masa de prânz, care va consta dintr-un gulaș sătmărean excepțional.

De la Beltiug se pleacă spre Carei, unde se atinge o nouă frontieră – cea a lumii est-latine, fiindcă la doi pași se află  granița Ungaria. Micuțul oraș adăpostește celebrul castel al familiei Karoly, frumos restaurat cu fonduri europene. Splendoarea edificiului eclectic este subliniată de eleganța parcului înconjurător. Poveștile familiei de aristocrați care a dat numele orașului vor însoți vizita la castel. După aceea, se revine la Cluj.

Prețul unei excursii este de 50 de euro. Sunt incluse transportul cu microbuz modern, ghid de limbă engleză, prânzul și degustarea de vin, taxele de intrare și băuturile de bun venit.

Mai multe detalii, aici.