Cum să faci un tur ghidat al Clujului, gratis

Unul dintre ghizii CGD explică turiștilor despre așezarea și dimensiunile municipiului roman Napoca, în fața Statuii Sf. Gheorghe

Unul dintre ghizii CGD explică turiștilor despre așezarea și dimensiunile municipiului roman Napoca, în fața Statuii Sf. Gheorghe

Duminică de duminică, de la ora 16.00, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, un ghid voluntar așteaptă turiștii sau localnicii dornici să facă un tur ghidat gratuit al centrului orașului.

Inițiativa non-profit, pe nume Cluj Guided Tours, are în spate un grup de studenți, masteranzi sau persoane care s-au pregătit în domeniul ghidajului turistic. Activitatea se desfășoară sub îndrumarea unui cadru didactic de la Facultatea de Geografie, care este și inițiatorul grupului. „O parte dintre membrii grupului au dobândit deja ecusonul de ghid, alții sunt în curs de a-l obține, iar alții abia au deschis poarta «Orașului Comoară»”, spune Cristina Bolog, asistent la Facultatea de Geografie. Aceasta a răspuns în numele întregului grup la o serie de întrebări puse de cluj.travel, dar a subliniat că „nu este important cel ce iese în față cu diferite ocazii, căci poate alții stau în spatele reuțitei lui. Suntem o echipă și am dori așa să mergem înainte împreună”.

Când, cui și cum i-a venit ideea acestor tururi?

Ideea s-a conturat începând din anul 2008, ca urmare a constatării valorificării reduse a „poveștii” și a „spiritului locului” în Cluj-Napoca. Pentru că suntem o asociație, să zicem că nu are importanță majoră cine a avut ideea, ci important este că ne-am unit forțele pentru a face ceva util pentru noi și pentru ghidajul din Cluj și că suntem deschiși solicitărilor, colaborărilor. Dorim să fim buni și să creștem ca performanță și număr, iar pentru asta ne pregătim continuu. Principiul este acela al continuității, astfel încât cei care sunt deja pregatiți îi instruiesc pe cei proaspăt intrați în asociație. Modelul de bază este preluat din Praga, însă proiectul nostru presupune trei direcții: creează cadrul necesar pregătirii și dobândirii de experiență, tinde spre crearea unei comunități de ghizi pregatiți în Cluj-Napoca prin creșterea importanței acestei meserii, deschide poarta „Orașului comoară” pentru localnici și turiști, prin conștientizarea și promovarea patrimoniului local și județean.

Ce fel de tururi oferiți?

Tururile sunt, de regulă, generale, însă organizăm și tururi tematice sau pentru un anumit tip de public, la cerere. Astfel, am desfășurat o serie de activități cu elevi (în cadrul „Săptămânii altfel” sau cu ocazia diverselor proiecte ale liceelor), cu persoane cu dizabilități sau în cadrul unor evenimente, precum și tururi cu caracter istoric, natural, sau pe urmele marilor familii nobiliare transilvane.

Când le organizați?

Organizăm tururi voluntare și gratuite în fiecare duminica, începând cu ora 16.00, cu plecare de la statuia lui Matia Corvin din Piața Unirii, ideea acesta aparținând uneia dintre colege, Maria Mihălțan. Însă tururi putem organiza și la cerere, oricând suntem solicitați.

Care sunt cele mai populare și de ce credeți ca sunt așa?

Cele mai populare tururi sunt cele generale, deoarece Cluj-Napoca nu este cunoscut cu adevărat. Atât turiștilor, cât și localnicilor li se par extrem de interesante informațiile, însă nu se poate trece la o aprofundare a acestora până nu sunt cunoscute generalitățile.

Câți oameni participă în medie la un un tur și de ce naționalități?

Am făcut tururi ghidate și cu un singur turist și cu peste 50 de turiști. În ceea ce privește naționalitățile, vom încerca să le înșirăm: în afara românilor și maghiarilor, am ghidat francezi, spanioli, italieni, nemți, austrieci, elvețieni, greci, evrei, americani, canadieni, neozeelandezi, singaporezi și alte nații.

Care a fost cel mai exotic personaj care a participat la un tur?

La categoria „exotic” am încadra copiii, care, atunci când suntem în tururi și știu că îi așteaptă premii dulci, ne pun să repetem denumirile și poveștile, ne înconjoară și se apropie tare de noi, parcă absorb informația. Dacă ne referim la locurile de origine, am avut turiști din India, Singapore, Australia și Noua Zeelanda sau Canada… este interesant ghidajul pentru astfel de turiști, căci nu știu nici măcar în ce oraș se află și descoperă că este întradevăr unul care trebuie văzut, o comoară a Transilvaniei.

Trei membri ai echipei Cluj Guided Tours, în timpul unui tur organizat cu prilejul Zilellor Centrului Istoric - 12 octombrie 2013

Trei membri ai echipei Cluj Guided Tours, în timpul unui tur organizat cu prilejul Zilelor Centrului Istoric – 12 octombrie 2013

Cea mai mare dezamagire de până acum a fost atunci când…?

De fiecare dată când nu suntem ascultați, trăim o dezamăgire. Ne bucură zâmbetul și implicarea turiștilor în actul în sine al ghidajului. Nu ne place nici ploaia și vremea urâtă și nici aglomerația și zgomotul din zona centrală.

Iar cea mai mare bucurie…?

Suntem bucuroși când ne este apreciată inițiativa și, bineînțeles când avem multe tururi și turiști mulțumiți.

Spuneți trei lucruri care vă plac despre starea monumentelor din Cluj

Apreciem restaurarea unor obiective (în special statui) și respectarea arhitecturii inițiale în restaurare.

…și trei care nu vă plac.

Nu apreciem deteriorarea (regretăm starea deplorabila a Obeliscului Carolina, a Cetățuii) și imposibilitatea de a vizita unele monumente, lipsa plăcuțelor informative, orarul muzeelor etc.

Într-un viitor ideal, cum vedeți activitatea Cluj Guided Tours?

„Viitorul suna bine” :). Clujul, care a fost de-a lungul istoriei un oraș deschis (spre deosebire de Brasov și Sibiu) permițând acces atât maghiarilor, cât și sașilor și altor neamuri, a ajuns astăzi un oraș multicultural și se bucură în continuare de deschidere atât către tineret, către diverse evenimente cultural-istorice și din segmentul congrese-conferințe din ce în ce mai numeroase, dar și spre diverse activități sportive și agrementale în împrejurimile Clujului… Toate acestea ne deschid noi drumuri și ne stimulează să ne îmbogățim „repertoriul” și să ne umplem tolba de povești adevărate sau perpetuate în timp de locuitori.

Dar într-o variantă pesimistă?

Faptul ca ne dorim enorm să popularizăm și să creștem turismul în Cluj, ne face să nu credem că există o variantă pesimistă. O eventuală concurență nu ne sperie, ci dimpotrivă, ne stimulează să fim mai buni, să formăm o comunitate completă, eficientă și durabilă de ghizi de turism, aici în Cluj, în inima Transilvaniei.

Ați cerut sprijin de la autorități pentru desfășurarea activității? Dacă da, care a fost răspunsul?

Suntem în contact cu Direcția de Comunicare, Relații Publice și Turism din cadrul Primăriei, cu Centrul de Informare Turistică, a existat și o întâlnire cu dl. primar. Semnalele sunt pozitive și credem că punem la dispoziție un serviciu foarte util pentru promovarea turismului din Cluj-Napoca. O parte dintre acțiunile noastre au fost realizate și la cererea Centrului de Informare Turistică. Acesta ne sprijina și le mulțumim celor de acolo.