Cinci destinații la îndemână pentru 2016

La începutul lui 2016, cluj.travel vă prezintă un top al celor mai atractive destinaţii turistice pentru acest an situate în apropierea graniţelor României sau foarte ușor de atins cu ajutorul curselor aeriene. Prin „apropiere” înţelegem o cursă aeriană, preferabil low-cost, dintr-un mare oraș al României, sau o distanță rutieră mai mică de 1000 de kilometri. La alcătuirea topului am luat în calcul o serie de recomandări făcute pentru noul an de publicaţii sau portaluri online de profil, precum Lonely Planet sau Rough Guides, dar şi de cele ale redacţiei cluj.travel.

Rotterdam

Clădirea Timmerhuis, un nou punct de atracție în Rotterdam

Clădirea Timmerhuis, un nou punct de atracție în Rotterdam

A doua metropolă a Olandei și cel mai mare port al Europei este considerat un oraș al viitorului, cu o serie de clădiri-experiment care punctează moștenirea istorică și arhitecturală rămasă după bombardamentele din cel de-al doilea război mondial. La începutul lui 2016 se va deschide încă un muzeu – Muzeul Rotterdam – în clădirea Timmerhuis, dată în funcțiune în 2015 și proiectată de celebrul arhitect Rem Koolhaas.

La Rotterdam se poate ajunge relativ ușor din Cluj-Napoca, prin Eindhoven, oraș spre care WizzAir zboară de două pe săptămână, vinerea și lunea. Din Eindhoven se face o oră și zece minute cu trenul până la Rotterdam. Mai multe detalii, aici.

Ljubljana

Ljubljana, arhitectură în centrul istoric

Ljubljana, arhitectură în centrul istoric

Capitala Sloveniei este Capitala Verde a Europei în 2016. Ljubljana are un centru istoric care aduce aminte de Viena, Praga sau Budapesta, dar se laudă în plus cu 66 de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor în zona aglomerată și nu mai puțin de 542 de metri pătrați per capita, în tot orașul. Principalele atracții ale Ljubljanei pot fi vizitate pe bicicletă, pedalând prin centrul istoric complet pietonal al orașului.

La Ljubljana se ajunge cam în șapte ore de condus, pe autostradă, de la Timișoara prin Budapesta, sau prin Belgrad, pe un drum mai scurt, dar cu mai puține autostrăzi. Mai multe detalii, aici.

Oradea

Piața Unirii, după reabilitare | Foto: oradea.ro

Piața Unirii, după reabilitare, proiect | Foto: oradea.ro

Pentru prima dată includem în recomandările anuale un oraș din România. În a doua jumătate a anului, lucrările de reabilitare și pietonalizare a centrului istoric de pe Crișul Repede trebuie să fie finalizate. Astfel, Piața Unirii, unul dintre cele mai frumoase ansambluri urbane din România, va fi reabilitată, contribuind la farmecul singurului oraș de la noi din țară care face parte din rețeaua europeană Art Nouveau.

Pentru cei din Moldova sau Muntenia, Oradea poate fi un popas excelent de o noapte, înainte de a pleca spre destinații mai vestice sau la întoarcere. Pentru cei din Transilvania și Banat, poate fi o destinație de city-break, combinată cu Băile Felix. Mai multe detalii, aici.

Roma

Vaticanul și Roma, văzute de pe Bazilica Sf. Petru

Vaticanul și Roma, văzute de pe Bazilica Sf. Petru

Cetatea Eternă este în 2016 în centrul Anului Jubiliar al Milostivirii proclamat de Papa Francisc. Este primul an jubiliar după 2000 și doar al 27-lea din istorie. Pe parcursul acestuia, Porțile Sfinte ale celor patru bazilici majore din Roma sunt deschise. Pelerinii care trec pe una dintre aceste porți și s-au pregătit prin rugăciuni vor primi indulgența plenară. Cu ocazia jubileului, a fost pregătită de Vatican și o rută specială de pelerinaj, de la Castel Sant’Angelo până la Bazilica Sf. Petru.

Roma este legată prin numeroase curse low-cost directe de București, Timișoara sau Cluj-Napoca. Mai multe depre Anul Jubiliar al Milostivirii, aici.

Wrocław

Wroclaw, piața centrală

Wroclaw, piața centrală

Metropola Sileziei poloneze este una dintre Capitalele Culturale ale Europei în 2016. Orașul a fost refăcut după indundațiile devastatoare pe care le-a suferit în anii 1990, iar acum poate fi considerat un rival al celorlalte două orașe ale Poloniei aflate în plin boom turistic – Cracovia și Varșovia. Programul cultural din anul care tocmai începe îi dă un avantaj decisiv în fața altor orașe din centrul Europei.

Wrocław se află la nouă ore de condus de Satu Mare. Alternativ, se poate ajunge cu avionul, via Varșovia, de la Cluj-Napoca sau București. Mai multe detalii, aici.

Fotografii: Wikipedia, Fickr, licență Creative Commons