Cinci destinații italiene la îndemână pentru clujeni

Pentru clujeni, Bologna poate fi cea mai convenabilă „haltă” spre câteva dintre atracțiile majore ale Italiei. Asta, deoarece un bilet de avion dus-întors Cluj-Bologna cu Wizz Air ajunge la sub 50 de euro de persoană, dacă e rezervat din timp. Avantajul Bolognei este că aici se află unul dintre cele mai importante noduri feroviare ale Italiei, astfel încât o serie de atracții turistice majore se află la mai puțin de o oră de mers cu trenul. De menționat că, atât pentru trenurile standard, cât și pentru cele de mare viteză, se pot face rezervări online, din timp, astfel încât o călătorie dus-întors pe ruta Bologna-Florența, de exemplu, ajunge sub 12 euro de persoană.

Iată cinci destinații turistice majore situate în apropiere de Bologna.

Clasica Florența

Panorama clasică a Florenței, văzută din piațeta Michelangelo

Panorama clasică a Florenței, văzută din piațeta Michelangelo

Ce s-ar mai pute spune despre orașul Renașterii? Florența nu poate fi vizitată pe îndelete în două-trei zile. Poate într-o săptămână, dar, mai sigur, două. Ce nu se poate rata la o primă vizită este Galeria Uffizi și o tură a Domului, cu o ascensiune în Turnul lui Giotto. Date fiind cozile interminabile de la Uffizi, este recomandat să faceți o rezervare prealabilă, pentru a intra fără a sta la rând. Nu ratați o fotografie cu Domul lui Brunelleschi și Turnul lui Giotto, văzute din Galeriile Uffizi. Piazza della Signoria, panorama Florenței din piațeta Michelangelo și Palatul Pitti sunt alte trei repere ale orașului de pe Arno care nu pot fi ocolite într-un city-break. Dacă ați ajuns până în piațeta Michelangelo, nu vă opriți din ascensiune, ci mai urcați câteva zeci de metri, pentru a ajunge la superba biserică San Miniato al Monte, în general mai puțin asediată de turiști decât cele din centrul istoric. La Florența se ajunge de la Bologna în 35 de minute cu trenul rapid.

Modena turbo

Piazza Grande din Modena

Piazza Grande din Modena

Este o Mecca a pasionaților de bolizi pe patru roți. Ferrari, Maserati, De Tomasso, Bugatti și Lamborghini își au sediul în oraș sau în imediata apropiere a acestuia. Muzeul Enzo Ferrari s-a deschis în 2012. Alte atracții turistice legate de industria mașinilor de lux includ trei galerii de mașini și motociclete de epocă sau galeria oficială Ferrari, de la Maranello, la 18 km de Modena. Dar nu trebuie să fie un fan Top Gear ca să savurezi Modena. Orașul adăpostește și numeroase clădiri de o valoare arhitecturală și artistică remarcabile. „Vedete” sunt Catedrala, Torre Civica și piața înconjurătoare, denumită Piazza Grande. Toate acestea formează un ansamblu inclus în patrimoniul mondial UNESCO. Modena se află la mai puțin de 30 de minute cu trenul rapid de Bologna.

Ferrara cea originală

Catedrala din Ferrara

Catedrala din Ferrara

Este singurul oraș important al Italiei care nu a fost construit pe baza unui oraș antic roman. Ferrara a fost ridicat în Evul Mediu, de-a lungul râului Po, dar acesta și-a schimbat cursul în secolul al 12-lea. A rămas în urmă un oraș cu un plan urbanistic original, inclus în patrimoniul UNESCO. Aici, familia d’Este a jucat același rol pe care l-a avut familia Medici la Florența. Castello Estense, Catedrala, zidurile orașului, păstrate de-a lungul a nouă kilometri, și vechiul cartier evreiesc se numără printre principalele atracții ale orașului. Ferrara se află la 30 de minute de Bologna, cu trenul rapid.

Ravenna mozaicurilor

Cupola cu mozaicuri a Bisericii San Vitale

Cupola cu mozaicuri a Bisericii San Vitale

Este situată la circa o oră de mers cu trenul rapid de Bologna. În mod surprinzător, orașul nu este foarte popular printre turiști, care preferă Florența sau Veneția. Totuși, Ravenna ascunde câteva dintre cele mai frumoase capodopere de artă bizantină din lume, reprezentate de mozaicurile care decorează bisericile San Vitale, Sant’Apollinare Nuovo, Sant’Apollinare in Classe, Baptiseriul Arian și cel Neolog sau Mausoleul Gallei Placidia. Și aceste monumente, la fel ca și centrele istorice din Florența, Ferrara și Modena sunt incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. De altfel, Italia este țara cu cele mai multe obiective culturale înscrise pe prestigioasa listă – 46.

Cesena cărturarilor

Biblioteca Malatestiana

Biblioteca Malatestiana

În acest oraș funcționează cea mai veche bibliotecă publică din lume, Biblioteca Malatestiana, ridicată între 1447 și 1452. Aceasta este unica astfel de instituție care și-a păstrat intactă structura și mobilierul timp de peste 500 de ani. În bibliotecă se găsesc încă toate cele 373 de codice din dotarea inițială, care se păstrează exact în locul inițial, legate cu lanțișoare de mesele de citit originale. Pe lângă această atracție culturală de primă mărime, Cesena merită vizitată pentru aerul relaxat al străzilor sale și pentru cetatea sa – Rocca dei Malatesta. La Cesena se ajunge din Bologna după o călătorie cu trenul de o oră.

Fotografii: cluj.travel, Flickr&Wikipedia, cu licență CC BY-SA 3.0.