Răscruci. Povestea unui castel uitat


Castelul de la Răscruci a fost construit în stilul neoclasic eclectic, fiind înconjurat de unul dintre cele mai frumoase parcuri ale domeniilor familiei Bánffy. Poate fi considerat ruda săracă a obositor-de-mediatizatului Castel Bánffy de la Bonțida. Cele două clădiri sunt situate, de altfel, aproape simetric de o parte și cealaltă a Someșului.

Clădirea actuală, aşa-numitul Pavilion, construit după modelul castelelor nobiliare din Anglia, a fost realizat de contele Denes (Dionisie) Bánffy (1776-1854). Începute în anul 1809, lucrările erau finalizate în preajma anului 1820.

În timpul revoluţiei de la 1848-1849, castelul de la Răscruci a fost afectat de confruntările între diferitele tabere care îşi disputau stăpânirea Transilvaniei.

Renovări importante au fost realizate, după această dată, de către baronul Albert Bánffy (1818-1886), care a amenajat la castel un centru de echitaţie.

Castelul a fost locuit de fiul lui Albert, Adam Bánffy (1847-1887), un pasionat al artei, istoriei şi literaturii, care a adăugat cel de al doilea etaj al clădirii şi s-a ocupat şi de amenajările interioare. Salonul, tipic renascentist, are pereţii îmbrăcaţi în lemn, cu tavan din lemn casetat. Casetele din tavan sunt sculptate în stilul Renaşterii germane, fiind imprimate cu blazonul şi genealogia familiei Bánffy.

Fiul lui Adam, Albert Bánffy (1871-1945) a conferit faţadei clădirii aspectul său actual şi contribuit în mod decisiv la amenajarea parcului castelului, care rivaliza în această perioadă cu parcul castelului vecin de la Bonţida.

Între 1967 şi 2007 a fucţionat aici o unitate de învăţământ pentru copii cu nevoi speciale, care a fost desfiinţată pentru a permite implementarea unor proiecte de valorificare a domeniului.

Momentan Castelul de la Răscruci este nefolosit, Consiliul Județean Cluj printr-o regie subordonată căutând potențiali investitori care să îl concesioneze. Dată fiind situația sa neclară, monumentul a fost inclus în proiectul moNUmenteUITATE – detalii aici.

Pentru a vizita castelul este necesar să contactați Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Privat a Județului Cluj (tel: 0264.598.801) și să programați vizita, pentru a vă asigura că paznicul ansamblului este de găsit la fața locului pentru a vă deschide porțile.