Budapest by night. Fermecătoarea capitală a Ungariei

Oana Ometa

Oana Ometa

[stextbox id=”black”]Oana Ometa a terminat Jurnalistica la Cluj, are un masterat în Comunicare și un doctorat în Istorie. A colaborat de-a lungul timpului cu diverse publicații culturale și a lucrat la Ziua de Cluj, la Adevărul, ediția de Transilvania, realitatea.net şi digi24.ro. Călătorește de câte ori are ocazia. De ce? „Pentru că în perioada adolescenţei mi-am jurat că voi vedea toată lumea. Încă n-am văzut-o, dar «lucrez» la asta”. Recent s-a întors dintr-o călătorie în Budapesta, despre care scrie în continuare. [/stextbox]

E vremea vacanțelor și poate nu e neaparat o destinație de sejur dar merită măcar un city break.

E vorba de Budapesta, oraș pe care l-am vizitat pentru a doua oară. De data aceasta l-am văzut cu alți ochi și m-am gândit că e păcat să nu spun mai departe.

E un oraș fermecător pe care cred că trebuie să-l incluzi în planurile de vacanță, mai ales că începând din această toamnă Wizzair va introduce cursa București – Budapesta, iar prețul biletelor e foarte mic. Ultima dată când am verificat un drum dus-întors (eu am găsit bilet după data de 19 septembrie) prețul era de aproximativ 80 de euro.

Evident, aveți și varianta trenului. Mai cu seamă că CFR are o ofertă specială în această vară pe care o puteți găsi AICI.

Prețurile în Ungaria sunt similare celor din România, așa că nu trebuie să vă faceți griji în privința asta. Eu mi-am schimbat la plecarea din țară lei în forinți și vă recomand să faceți la fel. Nu sunt multe locuri în care poți plăti în euro, iar dacă într-adevăr găsești un astfel de loc cursul s-ar putea să fie în dezavantajul tău. O altă variantă ar fi plata cu cardul.

Dacă alegeți avionul e bine să știți că, deși e mai comod, un taxi pentru transferul în oraș e foarte scump. Sau cel puțin așa mi s-a părut mie. Eu am plătit 6.500 de forinți, echivalentul a aproape 23 de euro, adică de 10 ori mai mult decât dacă aș fi mers cu bus-ul și cu metroul. Pentru această variantă – bus-ul 200E și metrou – prețul pentru două călătorii este de 550 de forinți. Nu vă faceți griji, transportul în public este foarte bine organizat. Chiar dacă nu vorbești o boabă ungurește, e imposibil să nu te descurci.

Nu am avut timp să vizitez prea mult de această dată, dar m-am plimbat pe faleza Dunării și m-aș mai fi plimbat mult și bine dacă timpul mi-ar fi permis. Noaptea faleza e spectaculoasă și singurul cuvânt ce-mi vine acum în minte e magic. Știam că orașele străbătute de o apă au farmecul lor, dar Budapesta are parcă acel ceva indescriptibil. Impresionant, desigur, este iluminatul. Poate că luminile Budapestei transformă totul într-o poezie… Cuvintele sunt însă de prisos și am să postez în loc câteva fotografii.

[maxgallery id=”21616″]

Ce am vizitat și vă recomand și vouă este muzeul Terror Haza (Casa Terorii) – în amintirea victimelor comunismului, adică un fel de Sighet al nostru. Este de fapt un altfel de muzeu – ce vine la pachet cu un concept inedit. Cam așa aș vedea și un muzeu al comunismului în România.

Dar despre acesta au scris și alții și puteți găsi informații AICI și AICI. Sunt două lucruri care m-au impresionat. Felul în care au prezentat persecuția bisericii în perioada comunistă. E o imagine care m-a marcat. Nu știu cine a gândit conceptul, dar a avut impact (cel puțin asupra mea). Pentru că, în locul mărturiilor, au ales o prezentare cu o semnificație puternică. O cruce albă, de dimensiune mare, așezată pe jos în așa fel încât să pară că e îngropată pe jumătate în pământ. Cu siguranță a fost gândită de un artist…

Tot aici am trăit o experiență inedită. Îngrămădită cu vreo opt persoane într-un lift, care cobora extrem de încet, am vizionat mărturia unui supraviețuitor în legătură cu execuțiile din acea perioadă. Și nu știu cât de înspăimântătoare a fost relatarea, cât mai degrabă starea pe care mi-a creat-o întunericul din lift, lipsa aerului, căldura sufocantă și coborârea…

Cât despre viața de noapte, Budapesta e un oraș viu. La miezul nopții am văzut străzile populate, tineri cu chef de petreceri, terase pline, turiști rătăciți… Un oraș viu și antrenant în care cu siguranță nu vă veți plictisi. Puteți opta pentru o croazieră pe Dunăre – eu n-am făcut-o și îmi pare rău. Cred că spectacolul luminilor privit de pe un vas e cu atât mai impresionat. Costul unei astfel de plimbări pornea de la 9 euro. O altă variantă sunt terasele de pe faleză, unde o bere costa în jur de 700-800 de forinți.

Nu am punctat alte obiective turistice pentru că le puteți găsi pe site-uri de specialitate de exemplu AICI, AICI sau AICI. Eu nu am avut timp de prea multe…Vă pot spune că în fața clădirii Parlamentului se află Ministerul Agriculturii, locul în care a început revoluția din Ungaria în 1956 și unde s-a tras pentru prima dată.

Dacă ar fi să mă mai întorc încă o dată? M-aș întoarce de o sută de ori pentru a admira Budapesta noaptea …