Șoseaua de dincolo de nori

Text și foto: Cosmin Puriș

Aer tare, topit în pădurea grea. Curbe ac-de-păr, urcări şi coborâri abrupte, dealuri verzi şi cătune răsfirate. Nu e nici Transalpina şi nici  Transfăgărăşanul. E un drum comunal care leagă localitatea Bălceşti de satul Răchiţele. Un drum recent modernizat, impecabil asfaltat, care șerpuiește la peste 1.000 de metri altitudine, mai sus de locul unde se formează, câteodată, norii.

Noua şosea străbate peste 14 kilometri printre dealuri şi munţi şi face legătura între localităţile Răchiţele din comuna Mărgău şi Bălceşti din comuna Beliş, trecând prin cătunul Dealu Botii.

Înainte era un drum denivelat şi în proporţie de 70 la sută din pământ, iar când ploua era total impracticabil. Aşa că sătenii din Dealu Botii nu puteau ajunge la Beliş, în centrul de comună, pentru a-şi rezolva problemele administrative, trebuind să ocolească peste 50 de kilometri prin Răchiţele, Mărgău, Călata şi Călăţele. Acum, aceştia parcurg mai puţin de şapte kilometri de la ei din cătun şi până în Beliş, pe un drum făcut ca la carte.

Acest lucru a fost posibil printr-un proiect cu fonduri nermbursabile derulat de Primăria Beliş în colaborare cu Primăria Mărgău, în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Măgura’’.

Modernizarea drumului a costat 4,5 milioane de euro. Şoseaua a fost dată deja în folosinţă şi reprezintă o adevărată atracţie pentru turişti. Pe parcursul acestei veri, zeci de maşini au putut fi văzute în fiecare weekend parcurgînd traseul Beliş-Răchiţele, deoarece, chiar dacă distanţa e de doar 14 kilometri, peisajul e cu totul special.

Intrarea pe noua şosea se poate face din satul Bălceşti, undeva în apropiere de biserica din centrul satului. Un drum îngust, dar bine marcat şi foarte bine construit. Un asfalt impecabil, cum rar întâlneşti pe şoselele din România. Pe traseu te întâmpină curbe la tot pasul, unele extrem de strânse, de aproape 360 de grade.

Șoseaua șerpuiește la peste 1.000 de metri

Șoseaua șerpuiește la peste 1.000 de metri

Dar,  cu atenţie, orice pericol poate fi evitat, mai ales că, spre deosebire de Drumul Regelui (Transalpina Sebeş – Novaci), „șoseaua  din nori” are parapeţi în zonele dificile. După aproximativ şapte kilometri, drumul ajunge la Dealu Botii. Un cătun cu câteva zeci de suflete, pentru care noua şosea reprezintă un dar cu totul special. „Acest drum ne poate schimba viaţa radical pentru că turiştii şi cei pasionaţi de munte o să poată ajunge mult mai uşor la noi în zonă. Sigur se va dezvolta zona, pentru că potenţialul turistic e extraordinar’’, spune un localnic ce-şi aducea vacile de la păscut.

De pe platolul din apropiere de cătunul Dealul Botii se poate admira o privelişte spuerbă. Altitudinea este aici de 1.200 de metri. Nu departe, se vede Lacul Fântânele, iar peste apă sunt cîteva case ce aparţin de Giurcuţa.

Printre cei care au ţinut să viziteze zona se numără Cristian Blotor din Braşov. Chiar dacă locuieşte la poalele muntelui, bărbatul spune că a preferat să vină la Bălceşti să-şi petrecă vacanţa pentru că „aici e mult mai multă linişte, iar zona e deosebită’’. „A fost pentru mine o supriză extrem de plăcută să parcurg traseul de la Bălceşti pînă la Răchiţele. Eu am fost pe Transfăgărăşan şi pe Transaplina, dar aici e cu totul altceva’’, spune bărbatul.

Din Dealu Botii, drumul doar coboară printre dealuri până în Răchiţele. Mai sunt şapte kilometri care pot fi parcurşi cu maşina într-un sfert de ceas. La final un lucru e sigur: o călătorie pe această minunată şosea este o amintire deosebită.