Așa sună gumuțasca, limba din Mărgău

Click pe imagine pentru a rula filmul

Gumuțasca este limbajul folosit de geamgiii din comuna clujeană Mărgău, pentru a nu fi înțeleși de alte persoane. Mărgăuanii au străbătut țara în lung și în lat decenii la rând cu geamurile în spate, fiind cei mai cunoscuți vânzători ambulanți de geamuri și oglinzi. Acum această ocupație este pe cale de dispariție.

În timp, breasla geamgiilor și-a dezvoltat un limbaj propriu, care este singurul argou rural din România. Scopul acestuia era ca mărgăuanii să nu fie înțeleși de clienți și de polițiștii care îi urmăreau pentru a-i amenda.

Puteți auzi pe viu gumuțasca doar dacă faceți o vizită la Mărgău și vă împrieteniți cu localnicii. Până atunci puteți viziona videoclipul de mai sus, realizat în cadrul unui proiect de promovare turistică a zonei.

Mărgăul a beneficiat de un pachet de promovare finanțat din fonduri europene în perioada în care premier al României era Emil Boc, fiu al comunei. O parte din materialele de promovare – printre care și videoclipul de mai sus – sunt accesibile la adresa www.descoperamargau.ro