Apocalipsa bisericilor de lemn

În Bălan-Sălaj, o biserică mare cât o catedrală a luat locul celei vechi, aceasta din urmă fiind „conservată” prin tencuire ©7C

„Bisericile din lemn sunt ca bisericile saşilor. Ca şi cum şi românii ar fi plecat”. Aserţiunea îi aparţine academicianului Marius Porumb, istoric de artă, şi rezumă un genocid cultural care se petrece sub ochii noştri. Sunt zeci, poate sute, de cazuri de sate în Transilvania, mai cu seamă în judeţele Cluj, Sălaj şi Bihor, unde vechea biserică, modestă, de lemn, a fost lăsată în paragină de comunitatea condusă de un popă nătâng, în favoarea câte unui lăcaş de cult nou, echivalent cu zero din punct de vedere istoric şi arhitectural, dar musai mai înalt/mare/modern decât cel din satul învecinat.

Paralela între bisericile saşilor, ce să năruiesc din lipsa credincioşilor care să le poarte de grijă, şi cele româneşti de lemn este dureroasă. Fiindcă saşii au plecat (sau, mai degrabă, au fost alungaţi şi vânduţi de statul român), dar românii nu. Românii au plecat doar de lângă vechile biserici, în care s-au rugat părinţii şi bunicii lor şi pe care le-au lăsat pradă vântului şi ploilor. În locul lor au ridicat, invariabil la îndemnul preotului, o biserică nouă, din cărămidă, mai mare, mult mai mare. Nimic rău în asta, dar cea veche a fost aproape întotdeauna dată uitării, în loc să fie conservată cu grijă, aşa cum se întâmplă în ţările civilizate.

Prin curtea bisericii din Baica, Sălaj, doar găinile îşi mai fac de lucru ©7C

Prin curtea bisericii de lemn din Baica, Sălaj, doar găinile îşi mai fac de lucru ©7C

Biserici de lemn cu termopane, cu acoperişul original înlocuit cu unul de tablă sau tencuite la exterior stau mărturie că şi atunci când au vrut să le protejeze, enoriaşii au ales soluţii nefericite, deoarece nu au apelat la specialişti. Un exemplu în acest sens este biserica din Bălan, judeţul Sălaj. La câţiva metri de vechea biserică de lemn a fost ridicată una nouă, de dimensiunile unei catedrale. Pentru „conservare”, cea veche a fost tencuită recent.

O excepţie notabilă o fac cele opt biserici maramureşene care au fost introduse în Patrimoniul Mondial UNESCO şi care sunt bine întreţinute, în general, dar sunt foarte prost puse în valoare faţă de ceea ce am văzut la alte monumente UNESCO din lume.

Niciun drum nu mai leagă biserica din Sânmihaiu Almaşului de lume ©7C

La polul opus, un caz definitoriu pentru soarta bisericilor de lemn muribunde este cea din Sânmihaiu Almaşului, judeţul Sălaj. Biserica e situată pe un deal care domină drumul naţional Cluj-Zalău, fiind vizibilă de la mare distanţă, avantaj de poziţie care o transformă într-un obiectiv turistic cu potenţial.

Aş! Nici măcar drum tăiat până la ea nu mai există. Ca să ajungi la biserică, trebuie să treci prin tarlalele oamenilor sau peste câteva morminte din cimitir.

Lăcaşul de cult, cu hramul „Sfinţii Arhangheli”, datează de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi este clasat ca monument istoric. Păstrează în interior câteva rămăşiţe de fresce valoroase, care se încăpăţânează să nu se lase şterse de tot, deşi vântul şuieră toamna şi iarna prin geamurile sparte, iar ploaia intră în voie prin găurile din acoperiş.

Nu departe de biserica de lemn, pe latura opusă a cimitirului, se înalţă, mândră, biserica nouă. O ştiţi – chiar dacă nu aţi fost niciodată în Sânmihaiu Almaşului – pentru că arată exact ca toate celelalte biserici săteşti de zid ridicate în secolul XX în Transilvania. Sunt doar două sau trei tipuri de asemenea construcţii, care se repetă la nesfârşit.

Despre soarta bisericilor de lemn a scris recent „Făclia de Cluj” un material care sintetizează dezastrul de la nivelul judeţului Cluj. La finalul materialul – din care am extras citatul de la început – academicianul Marius Porumb face un apel către societatea civilă şi autorităţile judeţene să intervină cât timp se mai poate salva ceva. Găsiţi aici întreg materialul.

Acoperişul găurit al bisericii din Sânmihaiu ©7C

În interiorul bisericii mai subzistă câteva fresce, tot mai palide ©7C