A fost reconstruită poarta unui castru de legendă

Până la „instalarea” unor soldaţi romani, cei îmbrăcaţi în uniforme austriece de secol XVIII fac de strajă şi în faţa porţii castrului ©Adevărul

Poarta castrului roman de la Apulum a fost reconstituită şi va fi inaugurată în 1 mai. Pe unde treceau soldaţii romani ai Legiunii a XIII-a Gemina, una dintre cele mai faimoase legiuni romane, vor trece de acum încolo cohortele de turişti. Poarta a fost refăcută din temelii, ad-literam. Partea de jos a fost reconstituită pe baza cercetărilor arheologice, iar partea de sus, arcadele porţii, au fost refăcute pe baza unor porţi similare de la alte castre.

Poarta reconstruită a castrului roman este cea din sud sau „Porta principalis dextra” (poarta principală din dreapta). Potrivit arheologilor, aceasta face parte din categoria intrărilor duble, cu pilon central, străjuite de turnuri rectangulare. Distanţa dintre turnurile patrulatere este de circa 24 de metri. Pilonul central împarte calea de acces în două culoare de dimensiuni aproximativ egale.

Castrul de la Apulum era cel mai mare din Dacia romană, având laturile de 750×500 de metri şi acoperind o suprafaţă de 37, 5 hectare. Aici a fost încartiruită între 106 şi 271, Legio tertia decima Gemina. Recrutată în anul 57 î. Chr. pentru a lupta în războaiele galice, Legiunea a XIII-a fost cea cu care Cezar a trecut Rubiconul, declanşând războiul civil care avea să îl transforme în stăpânul lumii. După cum a spus Titus Livius, atunci „Cezar şi a XIII-a au luat lumea cu asalt”.

Steagul Legiunii a XIII-a © theflagfactory.com

Reconstituire a castrului de la Apulum, poarta reconstruită este cea numerotată cu 1 ©7C

Poarta reconstruită a castrului de la Apulum este cea numerotată cu 1 ©7C

Desfiinţată după victoria asupra lui Pompei, legiunea a fost reînfiinţată de Augustus în anul 41 î. Chr. şi şi-a dobândit supranumele Gemina după ce a fost întărită cu ostaşi provenind din alte legiuni, la sfârşitul războiului civil dintre Augustus şi Marc Antoniu. „Gemina” era un nume folosit la desemnarea legiunilor constituite din contingente provenind de la mai multe legiuni.

Înainte de începutul războaielor dacice, Legiunea a XIII-a superviza limesul dunărean din castrul de la Vindobona, Viena de azi. După anexarea Daciei la Imperiul Roman, legiunea a fost dislocată la Apulum, oraş care s-a născut în jurul castrului său, pentru a deveni, cu timpul, cea mai importantă aşezare urbană din Dacia. Ostaşii legiunii nu au părăsit provincia decât în 271, anul retragerii aureliene.

După retragerea din Dacia romană, legiunea a fost staţionată la Ratiaria, în nou creata provincie Dacia Ripensis. Aici a funcţionat până în jurul anului 400, când s-a dezintegrat pe fondul neplăţii salariilor legionarilor şi a degringoladei generale care cuprinsese Imperiul de Apus.  În total, istoria legiunii s-a întins pe circa 450 de ani.

În ziua de azi, una dintre cele două divizii care formează Forţele Terestre ale Armatei Române se numeşte Divizia 4 Infanterie „Gemina”, în onoarea legiunii încartiruite la Alba Iulia.

Kevin McKidd în rolul centurionului Lucius Vorenus din Legiunea a XIII-a Gemina ©HBO

Ca fapt divers, Lucius Vorenus şi Titus Pullo, cei doi legionari care au fost personajele principale ale serialul Roma, produs de HBO,  BBC şi RAI, au figurat în serial ca ostaşi ai Legiunii a XIII-a Gemina, deşi, în realitate, personajele lor au fost inspirate de doi soldaţi romani din Legiunea a XI-a.

Revenind la refacerea porţii castrului roman, acesta este încă un pas spre valorificarea turistică a celei mai mari aglomeraţii de monumente pe metrul pătrat din România: nucleul istoric al oraşului Alba Iulia. Despre diversitatea ahitecturală şi istorică pe care o oferă spaţiul înconjurat de fortificaţia de tip Vauban a vechiului Bălgrad am mai scris aici. Despre câte milioane de euro au fost investite până acum în restaurări şi planurile de viitor legate de centrul istoric al oraşului puteţi citi aici.