Top 10 de văzut la Muzeul Farmaciei

Vasele smălțuite de la Turda. Sunt recipiente ceramice realizate în 1790 într-un atelier din Turda, constituind un unicat în lumea muzeelor de farmacie din toată lumea. Frumos ornamentate și executate perfect, ele erau destinate păstrării unor concentrate din plante medicinale.

Colecția de vase ceramice de la Turda este un unicat

Colecția de vase ceramice de la Turda este un unicat

Balanța cea veche. Este o balanță din secolul al XVIII-lea, expusă lângă o serie de „surate” mai tinere. Realizată din lemn, cu talere de aramă, a fost fixată pe un suport tot de lemn, sculptat în stil neoclasic.

Balanța datează din secolul al XVIII-lea

Balanța datează din secolul al XVIII-lea

Mobilierul specific. Piesa de rezistență din această categorie este un dulap masiv, în care se țineau prafurile și poțiunile mai valoroase ale spițeriei. Dulapul datează de la mijlocul secolului al XVIII-lea. Pe uși sunt pictate panouri, care reprezintă omul în patru etape: copilăria, tinerețea, maturitatea și moartea. Picturile sunt deosebit de valoroase, ele fiind o expresie a barocului transilvănean.

Dulapul este decorat cu panouri pictate

Dulapul este decorat cu panouri pictate

Colecția de cărți și manuscrise. Alături de inventarul unei farmacii din Târgu-Mureș, pe care Tobias Maucksch a cumpărat-o pentru unul dintre fiii săi, la finele veacului al XVIII-lea, se găsește și un tarifar al farmaciei din Cluj-Napoca, realizat chiar de Tobias, pe parcursul a ceea ce astăzi am numi „procesul de privatizare” al spițeriei. Cele două manuscrise sunt încadrate de vechi tratate de botanică, biologie sau farmacologie.

Cărți rare din patrimoniul muzeului

Cărte rară din patrimoniul muzeului

Laboratorul. Pe aici, pe undeva, sigur se învârte Dumbledore, trebăluind printre cazane, retorte și distilatoare. Dacă întâmplător nu îl vedeți, probabil că a făcut ceva vrajă ca să fie invizibil, dar sigur veți putea admira un laborator de altădată, în care farmaciștii, ca niște vrăjitori, își preparau poțiunile. Încăperea are un aer cu atât mai misterios cu cât se află la subsol și, pentru a ajunge la ea, se coboară pe o scară abruptă de lemn.

Laboratorul de la subsol

Laboratorul de la subsol – panoramare.

Mai multe informații despre muzeu găsiți aici sau pe site-ul oficial.

Pages 1 2 3